LILLESAND: — Jeg satt oppe i flere timer i natt og gikk gjennom tallene. Til slutt var jeg egentlig veldig, veldig godt fornøyd, sier Arne Thomassen.

Fædrelandsvennen møtte Thomassen på ordførerens kontor dagen derpå. Høyre ble den store valgvinneren, men oppslutningen i Aust-Agder holdt ikke til å sikre Thomassen stortingsplassen.

— Hvordan var det å våkne som ordfører og ikke stortingsrepresentant?

— Det var helt greit. Det er jo det jeg kan. Jeg er fornøyd og veldig motivert for å jobbe for Lillesand fremover. Men jeg kjenner at jeg må ha en ukes ferie ganske snart, sier Thomassen.

Sendte sms til kona

— Hva sa du til kona da du kom hjem? Syntes hun det var greit at du blir i Lillesand?

— Det har vi ikke snakket om, sier Thomassen, som valgnatta sendte kona Anne en sms med følgende statusrapport:

«Jeg blir hjemme. Frp ble for sterke», leser Thomassen fra telefonen.

— Fikk du noe svar?

— Nei, sier Thomassen og ler.

— Når skjønte du at det ikke gikk?

BLIR HJEMME: Her leser Arne Thomassen opp meldingen han sendte til sin kone valgnatta. "Blir hjemme. Frp ble for sterke", skrev Thomassen. Nå gleder han seg til å være ordfører under en borgerlig regjering. Foto: Erlend Olsbu

— Klokka ni, da jeg så forhåndstallene fra Arendal. Oppslutningen Frp fikk i Lillesand tydet dessuten på at de ville nærme seg 20 prosent i Arendal. Det stemte, sier Thomassen.

Mandag kveld ble sviktende oppslutning i Arendal pekt på som avgjørende for resultatet.

— Det mente jeg i går, men etter å ha analysert tallene går jeg tilbake på det. Her har faktisk Høyre hatt størst fremgang, sier Thomassen.

Ble kreftsyk

Det har vært et hektisk år for 54-åringen fra Skuggevik. I vår har han vært under behandling for prostatakreft, før friskmeldingen kom i juni. Selv sier han at det ikke påvirket holdningen til stortingskampen.

— At jeg ble syk fikk ingen betydning i den sammenheng, sier Thomassen.

Sjekk valgresultatet i Lillesand her!

Like før valget fremsto muligheten for stortingsplass som oppnåelig. Fædrelandsvennens siste måling viste at Thomassen lå an til å slå Frps Ingebjørg Godskesen med rundt 900 stemmer.

— Da den målingen kom hadde jeg virkelig tro på at det kunne gå. Jeg hadde vanvittig lyst på den stortingsplassen, sier Thomassen.

— Likevel sier du at du ikke er skuffet?

— Jeg hadde vært skuffet hvis vi hadde gjort en dårlig jobb. Det har vi ikke. Det som skjedde var at Ap og Frp gjorde det bedre enn ventet. Vi trodde hele tiden at Frp ville havne ned mot 12 prosent, men det gjorde de ikke, sier Thomassen.

Varaordfører Hege Marie Holthe (H) var blant dem som kjempet hardt for Thomassens stortingsplass.

— Arne på Stortinget hadde vært det beste for Agder. Men jeg er glad for å kunne beholde ham som ordfører, sier Holthe.

Fortsatt håp

Thomassen har likevel ikke gitt opp håpet helt.

— Hvis Svein (Harberg) får en jobb som statssekretær, så er jeg inne. Men det vet vi først om en tre-fire uker, sier Thomassen, som tror Sørlandet vil merke at landet har fått en borgerlig regjering.

— Jeg håper på en regjering med alle de fire partiene. Som ordfører i Lillesand blir det en helt ny verden. Nå kan jeg bare ringe inn til Jan Tore (Sanner), Bent (Høie) eller Erna (Solberg) og si at slik kan vi ikke ha det. Jeg er lei av rødgrønt og nå skal det bli godt å snakke om noe blågrønt, sier Thomassen.