Det er avisenFirdasom skriver om krangelen om det verdifulle maleriet.

Dødsboet i Jølster var testamentert til Frelsesarmeen, Kirkens Nødhjelp og Vassenden kirke, med en tredel på hver. I mars ble så dødsboet solgt til Even Kongsvik (59), og bostyrer Odd Bovim bekrefter overfor Firda at salget var i samråd med arvingene.

— Men det impliserte på ingen måte det skulle være et verdifullt Astrup-maleri der, sier Bovim.

Derfor vil Frelsesarmeen, Kirkens Nødhjelp og Vassenden Kirke ha maleriet tilbake. Men det går ikke Kongsvik med på.

- Verdt mange millioner

— Jeg har alt på det tørre. Jeg var der for å gi et bud på boet som privatperson. Det var greit for alle, og jeg fikk kjøpe det. Jeg ante ikke noe om bildet, sier Kongsvik til BT.

Astrup-maleriet er ikke signert. Kongsvik forteller til BT at han lot det stå i garasjen i flere dager etter å ha fraktet innholdet i boet hjem i bilen. Etter at en bekjent la merke til bildet, tok Kongsvik kontakt med en kunstkjenner.

— Jeg har også tatt kontakt med Blomqvist, som bekrefter at det er ekte, sier Kongsvik.

- Hvor mye er det verdt?

— Det er ikke taksert, men det er snakk om mange millioner, sier han.

Astrup-ekspert Øystein Loge sier dette er Astrup på sitt beste, ifølgeFirda.

- Visste ikke om bildet

Bostyrer Odd Bovim sier til Firda at boet ble kjøpt for en beskjeden sum og viser til avtalelovens paragraf 36, som slår fast at en avtale som gir et klart urimelig resultat kan oppheves eller endres.

Bostyreren er nå i dialog med Kongsvik og hans advokat, Andreas Rønnekleiv. Sistnevnte legger vekt på at Kongsvik ikke visste at det lå en kunstskatt i boet.

— Boet og bildet har én eier, nemlig Even Kongsvik. Kongsvik er ingen kunstkjenner og har ingen kompetanse utover det vanlige folk har. Bildet er heller ikke signert, sier Rønnekleiv tilFirda.