KRISTIANSAND: — Dette er storslagent, en av de siste sjønære eiendommene som er mulig å sikre til offentlig friområde i Kristiansand, opplyser juridisk konsulent Jon Holt i Kristiansand Eiendom.

Fædrelandsvennen er med da han tar strandeiendommen i nærmere øyesyn. Avtalen er underskrevet, innen et par måneder blir arealet overtatt av kommunen.

Kart3sp.jpg

Langs sjøen skal det ryddes vegetasjon og anlegges kyststi, kanskje en sandstrand.— Her kommer vi til å bruke naturen som klasserom, forteller rektor Øystein Mosfjeld ved Sjøstrand skole, der 322 elever nå får et lekkert, nytt uteområde å boltre seg på.

Symbolsk sum

Det er et betydelig grøntbelte kommunen har sikret seg – 20 mål med hundre meter strandlinje – etter en svært gemyttlig forhandlingsrunde med grunneier. Prisen ble satt til 250.000 kroner, og må i denne sammenheng regnes for symbolsk.

— Da får vi med en sjøbod og en liten låve, så dette er en høyst akseptabel pris for vår del, kommenterer Jon Holt.

Til sammenligning betalte kommunen 12 millioner kroner i 2009, da de sikret seg boligeiendommen Voie 17 ved Kjosbukta til friområde. Den gang som nå dekker Staten halve kjøpesummen.

LAGERPLASS: Sentralt på eiendommen står denne låven, som kan brukes til lager for skolen. Foto: Vegard Damsgaard

Grunneier Reinholdt Torkildsen (83) ønsker ikke å kommentere salget. Etter det Fædrelandsvennen forstår, er han en nær bekjent av Per Ulstrup, som i 2007 ga bort sin seks mål store strandeiendom ved Jaktodden i Vågsbygd. Den fikk navnet Pers Have.

Felles for begge er at de ikke har livsarvinger, og har sett seg lei på profittjagende boliginvestorer.

— Det med utbygging var det store spøkelset, og det skjønner jeg, sier Jon Holt.

Grønn heftelse

Da forhandlingene med kommunen startet i fjor, var 83-åringen klar i talen: Han krevde en tinglyst heftelse på eiendommen, nemlig at den i fremtiden aldri kan bebygges – verken i privat eller offentlig regi.

Grunneieren skal ha vært opprørt over at selveste Kristiansand Eiendom i sin tid ville utnytte naboeiendommen ved Ternevig med 60–70 boenheter, for det meste seniorboliger.

Kommunen hadde arkitektkonkurranse i 2005 og brukte millionbeløp på planleggingen. Men etter massive protester fra elever og naboer valgte politikerne å gjøre full retrett; strandeiendommen ble lagt grønn.

— Den erfaringen satt veldig i ryggraden. Han ønsket ingen reprise når kommunen skulle overta denne gang, opplyser Jon Holt.

Juristen håper enda flere vil følge de to grunneiernes sjeldne eksempel, slik at offentlige friområder kan sikres for en slikk og ingenting.

— Det er bare å melde seg, så skal jeg ordne køen, smiler han.