ARENDAL: — Det er ikke pengene som er hovedproblemet, det er gjennomføringsevnen, sier han til Fædrelandsvennen under sitt besøk på Sørlandet sykehus Arendal onsdag.

Som en av sykehus-Norges mektigste menn er han tindrende klar over etterslepet i investeringer både når det gjelder bygg og medisinsk teknisk utstyr.

— Det er dessverre et kraftig etterslep, ved noen sykehus er det verre enn andre. Men jeg har tro på at vi skal klare å oppgradere bygg og utstyr i rimelig tid, sier styreleder Oksum.

Bare ved Sørlandet sykehus er det et anslått investeringsbehov på 1,7 milliarder kroner. Legeforeningen gikk tirsdag ut med et krav om en egen finansieringspakke fra regjeringen slik at sykehusene kan få kjøpt inn og modernisert utstyr og bygg.

Direktør for Sørlandet sykehus, Jan-Roger Olsen er enig med Oksum i at den største utfordringen er å få brukt pengene som fins på en forsvarlig og kvalitativ måte.

— Vi har budsjettert med 325 millioner kroner i investeringer i år, og for oss er det en utfordring å få brukt alle pengene på en sikker og forsvarlig måte.

— Hvordan kan Helse Sør-Øst bidra til å løse det problemet for sykehusene?

— Vi må først og fremst sørge for en bedre organisering, planlegging og samordning på landsbasis. Vi må få tatt ut synergieffektene bedre, sier Oksum.

Direktør Olsen avslørte at Sørlandet sykehus er invitert til å være med på et nasjonalt pilotprosjekt der Helse Sør-Øst skal bidra med årlige lån i størrelsesorden 100 -125 millioner kroner for å sikre bedre planlegging og gjennomføring av investeringer.