KRISTIANSAND: — Dette handler om pasientsikkerhet og jeg synes dette har vært meningsfylt, sier Gude til Fædrelandsvennen.

Han er utpekt av Helse Sør-Øst til å foreta ekstern gransking av antall reopererte tarmkreftpasienter ved Sørlandet sykehus både i Arendal og Kristiansand.

Sykehusets egne tall viste at hver tredje pasient ble reoperert i Arendal, mens landsgjennomsnittet og tall for Kristiansand lå på fem prosent.

Nå sendes Gudes tallmateriale rundt i fagmiljøet på sykehuset for kvalitetssikring. Fredag skal den endelige rapporten offentliggjøres for en utvidet ledergruppe, alle som er direkte involvert blant ansatte og tillitsvalgte for sykepleiere og leger.Mandag og tirsdag skal sykehusets ledelse bruke rapporten som utgangspunkt for å bestemme om tarmkreftoperasjonene fortsatt skal få foregå i Arendal og Kristiansand, eller om alt skal overføres til Kristiansand.

Gude er urolog og kirurg og har blant annet jobbet med ventelisteskandalen på Bærum sykehus, der han jobber.

— Jeg er godt trenet i å lese journaler, sier han.

Tirsdag kveld presenterte han sine funn for ledergruppen på sykehuset. Men tallene vil verken han eller direktør Jan-Roger Olsen ut med før de er kvalitetssikret.

— Er du trygg på at granskingen er så fyllestgjørende og uavhengig at den kan ligge til grunn for beslutningen om hvor tarmkreftoperasjoner skal foregå framover, Olsen?

— Ja.