SKØYTEBANE: Kunstgressbanen på Moseidbanen ble så dårlig brøytet ved juletider at snøslapset frøs til is. Leder av Vindbjart FKs junioravdeling Vidar Ulstein (t.v.) sier de mange, unge fotballspillerne nå må løpe gatelangs for å få trent. Disse barna på klubbens idrettsfritidsordning får heller ikke spilt fotball. Foran ses Sebastian, Fabian, Christoffer Sander, Mathias og Mads. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA: Styreleder i fotballgruppa, Nils Sverre Ingebretsen, sier frustrasjonen over manglende støtte fra kommunen har bygd seg opp over flere år.

Idrettsfritidsordningen (Ifo) ble startet i 2009 og gir nå tilbud til 50 elever fra Kvarstein til Samkom i nedre Vennesla.

— Får ikke aksept

— Vi er frustrert over at vi stadig må mase for å få ting gjort. Det er rett og slett vanskelig å få gehør og aksept for det arbeidet vi gjør. Kommunen viser null interesse for Ifo, og ser i stedet på det som en konkurrent til skolefritidsordningen (Sfo), sier Ingebretsen.

De siste årene har klubbens aktivitetstilbud til skolebarn gått med 200.000 kroner i underskudd i året. I år går det mot balanse.

Vindbjart FK lønner sju ansatte, samt en sjåfør som henter barna på skolene. Full plass på Ifo koster 2210 kroner.

- Dette er folkehelse

— Er Vennesla kommune opptatt av folks helse, så bør de virkelig få øynene opp for vårt tilbud. Ifo er virkelig folkehelse. Det er blitt et kjempepopulært tiltak og vi har fått stor respons fra foreldre, sier Nils Sverre Ingebretsen.

Ifo holder til i klubbens lokaler. Aktivitetene er varierende.

KrFs gruppeleder, Daniel Bakken, har registrert Vindbjarts frustrasjon. Han sier det like ut at Ifo er en konkurrent til barneskolenes Sfo.

- Et budsjettspørsmål

— Men jeg kan ikke uttale meg om kommunen bør støtte Ifo. Det er et budsjettspørsmål, sier Bakken.

Barna på idrettsfritidsordningen, men spesielt Vindbjarts rundt 700 aktive fotballspillere, bruker kunstgressbanen på Moseidmoen mye. Problemet nå er at den ikke er spillbar på grunn av et tykt islag. Idrettsanlegget på Moseidmoen er kommunalt.

- Gir blaffen

De snø- og isdekkede fotballbanene mener klubben er et synlig bevis på at kommunen svikter. På sin hjemmeside viser klubben til kunstgressbaner i tre nabokommuner som er vinterbrøytet og spillbare.

— Vi har avtale med kommunen om brøyting av banen på dagtid, mens klubben har sagt den dekker kostnader ved overtid. Den ene banen ble forsøkt brøytet ved juletider, men et ti centimeter tykt lag med snøslaps ble aldri fjernet, og nå er det klink is. Det virker som kommunen gir blaffen, sier Vidar Ulstein, leder for junioravdelingen i Vindbjart FK.

- Vindbjart er ikke alene

Han beskriver situasjonen som veldig frustrerende, fordi klubben ikke kan tilby medlemmene innetid.

— Vindbjart er ikke alene i bygda, og det er ikke bare på Moseidmoen ting skal skje. Men, vi kan sikkert bli bedre, sier Daniel Bakken i KrF.

- Fresen ble ødelagt

Park- og idrettssjef Jürgen Orf er ikke enig i at etaten hans gir blaffen i idrettsanlegget på Moseidmoen.

— Etter at vi brøytet kunstgressbanen ved juletider, røk fresen på traktoren og ble stående på verksted i over to uker. Typisk nok da vi trengte den mest. Nå har fresen røket igjen, forteller Orf.

Rådmann Svien Skisland er ukjent med kritikken. Han er åpen for et møte mellom klubben og kommunen.