MANDAL: – Det gjenstår ennå en del, men alt i alt var dette veldig mye bedre enn hva de først kom med, sier fylkeskonservator Frans Arne Stylegar.

Torsdag ettermiddag hadde han et tre timers langt møte med Amfi, fylkeskommunen og politikere fra samferdselsutvalget for å forsøke å løse krisen rundt det nye kjøpesenteret i Mandal.

Var for stor

Mandag var det også møte mellom partene etter innsigelsene fra utvalget og fylkeskonservatoren i forrige uke. Innsigelsene gikk på at bygget er alt for stort i forhold til reguleringsplanen – nesten 10.000 kvadratmeter for mye. Den er dessuten nesten fire meter for høy i forhold til samme reguleringsplan.

Fylkeskonservator Frans Arne Stylegar mener dessuten at slik kjøpesenteret forelå brøt det med hele den vernede bydelen den ligger kloss inntil.

Nektet å vise

Etter møtet nektet Amfi å vise Fædrelandsvennen de nye tegningene.

– Dette er uferdige tegninger vi nå skal justere enda mer etter møtet, sier eiendomsutvikler Lise Lind.

Men det nye er at de nå har laget en åpning som går tvers gjennom senteret fra Marnaveien og til elva. Hensikten er å bryte opp det kolossale bygget. Dessuten er høyden redusert.– Vi ønsker å beholde femte etasje, men la toppen gå nedover mot broa slik at det ikke blir en bastant toppetasje, sier Lind.

Høyden kritisk

Akkurat dette var mest viktig for Stylegar.

– Ja, jeg har vært mest kritisk til høyden. Fortsatt må de gjøre en del før jeg kan si meg fornøyd, sier han.

Dessuten blir det enda mer glassfasader i alle retninger for å gjøre senteret lysere.

Partene skal møtes igjen i neste uke for å sannsynligvis bli enige om hvordan bygget skal se ut. Deretter vil den gå til politisk behandling i samferdselsutvalget 8. mai, og til godkjenning i Mandal bystyre i slutten av mai.Tidsplanen er uhyre stram. For Amfi er det om å gjøre å starte byggingen innen 1. juni for å bli ferdig til julen 2014 slik de har lovet sine leietakere.

Nå tyder alt på at planen skal holde.

Ga fullmakt

Forøvrig vedtok planutvalget i Mandal på siste møte å gi administrasjonen fullmakt til å gi dispensasjon til oppstart av grunnarbeidet med senteret. Og det altså før byggingen er godkjent.

– Veldig positivt at planutvalget har vært så framsynt, sier Kåre Glomsaker, leder av samferdselsutvalget.

— Må snakke sammen før

Leder av samferdselsutvalget Kåre Glomsaker (Frp) er kritisk til hvordan Mandal kommune har håndtert kjøpesenter-saken.

– Her skulle noen ha snakket sammen for lenge siden for å forhindre denne situasjonen. Da kunne vi forhindret denne hektiske runden for å få avklart Amfi-senteret, sier han.

Glomsaker mener kommunen burde hatt en mye tettere dialog med blant annet fylkeskonservatoren underveis om kjøpesenteret for flere år siden.

– Av den grunn ønsker jeg en evaluering av denne prosessen. Ikke for å finne syndebukker, men for å lære til senere saker, sier han.