KRISTIANSAND: — Handlingene er svært rå, til de grader hensynsløse, og uten respekt for de to fornærmede, sa aktor, konstituert statsadvokat Johan Martin Kile, i Kristiansand tingrett torsdag.

Så la han ned påstand om straff for de to tiltalte i La Loba-saken:

  • 21-åringen bør dømmes til ett år og åtte måneder i fengsel.

  • 23-åringen bør dømmes til fire år og tre måneder i fengsel.

Ble hold fanget ombord

De to kammeratene fra Kristiansand er sammen tiltalt for å ha holdt en Lillesand-mann fanget om bord på yachten La Loba i november i fjor. I over ett døgn ble han grovt mishandlet, utsatt for vanntortur og ranet. I retten erkjente de tiltalte straffskyld for dette, men 23-åringen nekter for å ha vært med på vanntorturen.

Offer nummer to skal ha blitt holdt fanget og grovt mishandlet i fire til fem dager i oktober i fjor av den tiltalte 23-åringen sammen med andre. Bundet på hender og føtter og med en hette over hodet, ble han slått, brent med lighter på fingertuppene og utsatt for en rekke støt med støtpistol. Senere ble bankkontoen hans tappet.

I retten erkjente ikke tiltalte straffskyld for dette. Han mener han ikke var tilstede da volden ble begått.

Det var små pengebeløp i gjeld som lå til grunn for handlingene. Aktor mener de tiltalte ikke kan skjule seg bak at de selv var truet av andre i et tøft kriminelt miljø.

— Alene har frihetsberøvelsen vært opplevd som svært skremmende. I tillegg er de fornærmede utsatt for flere tilfeller av vold, uten å kunne forsvare seg, sa aktor i retten.

- Bør få samfunnstraff

21-åringen har tilstått alt han er tiltalt for, som også inkluderer mindre narkotikaforhold, og skal derfor ha strafferabatt. Han er ikke tidligere straffet. Hans forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, mener klienten ikke bør dømmes til fengsel, men samfunnsstraff.

— Det er i tråd med hva lovgiver har sagt de siste to årene knyttet til innføring av ungdomsstraff, sier Stallemo.

23-åringen er dømt for vold tre ganger tidligere. Han er tiltalt for en rekke forhold utover dem på La Loba. Han har erkjent straffskyld for deler av dem. Blant annet for å ha skallet ned og mishandlet en drosjesjåfør. Aktor mener ellers det er bevist at han angrep en familiefar og bet av ham et stort stykke hud på kinnet.

— Jeg synes påstanden fra aktor er streng, men det verste er at aktor ikke har skjønt hvilken rolle min klient har hatt om bord på La Loba. I tillegg har jeg vanskelig for å forstå at presset min klient har vært utsatt for av miljøet ikke skal ha betydning. Han blitt knivstukket og har fått et brudd i kraniet, sier 23-åringens forsvarer Knut Henning Larsen.