KRISTIANSAND: — Dette er tida for sykkeltyverier. Tallet på tyverier i år er stort sett det samme som i fjor.

Det forteller Frode Smith, etterforskningsleder for allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen.

— Det er først og fremst i nordre del av Kvadraturen, ved Slottskvartalet, Nybyen og i nærliggende områder at det stjeles sykler, i tillegg til at mange sykler også blir stjålet fra Lunds-området. Felles for alle disse tyveriene er at syklene er låst, men at låsen er klippet over. I noen tilfeller går låsen gjennom et av hjulene, og hjulet blir dermed bare demontert på stedet før resten av sykkelen tas, forteller Smith.

Lageret er fullt

Politiet sender alle sykler som kommer til rette over til lageret hos Falck på Dalane. Og det lageret er fullt. Mange av syklene blir aldri hentet. Etter en viss lagringsperiode blir syklene solgt på auksjon.

— Syklene stjeles selv om de er låst. Dessverre er det alt for mange som bruker tynne wirelåser som det er veldig enkelt å klippe over. En sykkeleier som skal sette fra seg tohjulingen må enten ha to låser, eller en lås som er sikker. Bruk en solid og tykk wirelås, og la låsen gå via hjulet, rammen og inn i noe fastmontert på stedet, for eksempel et sykkelstativ eller en stolpe. Da er det vanskeligere å stjele sykkelen, sier etterforskningslederen.

Etterforskes ikke

Politiet registrerer sykkeltyveriene, men sakene etterforskes ikke av kapasitetshensyn fordi det dreier seg om et simpelt tyveri. - Folk som mister syklene sine kan anmelde tyveriet på nett. Det hjelper politiet mye dersom rammenummeret blir oppgitt. Alle sykkeleiere bør notere rammenummeret. Muligheten for å få sykkelen tilbake etter et tyveri stiger betraktelig når "registreringsnummeret" er kjent, fremholder Smith.

Enkelte av de som stjeler sykler er også bevisst i valget.

— Bare se, her henger en stjålet sykkel vi har fått inn i mellomlageret i kjelleren på politihuset. Den koster cirka 30.000 kroner, forteller Frode Smith.