AGDER: Regjeringen har nå vedtatt endringer i regelverket for bruk av vannscooter. Endringene trer i kraft 1. juli 2013. Bruk av vannscootere tillates utenfor definerte forbudsbelter.

Ulike grenser

Det er vedtatt forbudsbelter på 400 meter fra land i sjø, og 500 meter fra land i ferskvann. Forbudsbeltene gjelder ut fra fastlandet, samt rundt øyer, holmer og skjær over 200 kvadratmeter.

— Flere steder langs sørlandskysten med mange holmer og øyer vil det si at man må et stykke ut for å kunne kjøre vannscooter. Det er også hensynet til verneområder, opplyser senioringeniør Pål Alfred Larsen i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Politiet håndhever regelverket

Ulovlig kjøring med vannscootere forekommer hvert år. Noen blir tatt, mens mange aldri blir stoppet av politiet, som skal håndheve de nye retningslinjene.

— Slipper du vannscooterne løs på sjøen uten noen form for regler, ville bruken antakelig eskalert, mener Larsen.

- Støy det største problemet

— Hva er problemet med vannscootere på sjøen, Larsen?

-Støy, og den er ganske tydelig. Særlig når du kjører fram og tilbake i bølger. Den "urolige" lyden kan være irriterende. Hastighet er en annen ting. Vannscooterne går veldig fort. Scooterne forstyrrer også dyre- og fuglelivet, oppgir Pål Alfred Larsen hos Fylkesmannen og understreker at det er hans personlige mening.

Regjeringen har også bestemt at det vil bli tillatt med transportkjøring i lav fart gjennom de generelle forbudsbeltene for å komme ut til åpne områder.

I ferskvann blir det lov å kjøre 500 meter fra land.

Det er laget et veiledende kart som viser forbudssonene langs norskekysten. Det finner du på www.fylkesmannen.no/vest-agder.