KRISTIANSAND: Det er straffeloven som åpner for å dømme en person til tvungen omsorg dersom de psykiatrisk sakkyndige konkluderer med at den tiltalte er lettere psykisk utviklingshemmet.

I Kristiansand tingrett fastholdt de to sakkyndige onsdag at 26-åringen skal ha denne betegnelsen. Retten står imidlertid fritt til å legge de sakkyndiges råd til grunn i sin vurdering.

Den mest kjente betegnelsen er når en person blir dømt til tvungen psykisk helsevern fordi en tiltalt ikke er strafferettslig tilregnelig. Tvungen omsorg er en annen variant.

Både aktor, statsadvokat Beate Rullestad-Jansen og forsvareren, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, var enig om at tvungen omsorg og oppfølging er den rette måten å håndtere den tiltalte 26-åringen på.

De sakkyndige, psykolog Vegard Øksendal Håland og lege og psykiater Gunnar S. Johannessen, har i sin utredning til retten understreket at den tiltalte ikke er pyroman. Begge har konkludert med at tiltalte har behov for kontinuerlig oppfølging og oppasning i flere år fremover.

Dom i saken faller senere.