KRISTIANSAND: — Jeg kom forrige onsdag, og er fortsatt litt i sjokk.

— Hvorfor?

— Da jeg kom til Oslo var det så stille. Lite og ingen folk. Før var Oslo så stort. Det er ikke første gangen jeg har vært ute og reist, men det var mer merkbart nå. Og så måtte jeg putte på meg mer klær.

Organisasjonsutvikling

— Hva gjorde du i ni måneder i Colombia?

— Norges Røde Kors sender ut ungdomsdelegater. Jeg jobbet med frivillige i en colombiansk Røde Kors- forening. Hovedfokuset var organisasjonsutvikling. Få fram ungdomsdelegatene og prosjekt rettet mot ungdom. Det andre store prosjektet var å jobbe med forebygging av vold, som Norges Røde Kors gir pengestøtte til. Fange opp barn og lære dem grunnleggende verdier, gjennom lek og aktiviteter.

Dekker store behov

— Hvordan var det å jobbe frivillig i en annen verdensdel?

— Jeg er overrasket over hvor bra Røde Kors er der. De dekker store behov. Landet har alt av naturkatastrofer, og det er mange fattige bydeler. Jeg var med på et helseprosjekt hvor vi reiste langs ei elv, og ga primærhelsetjeneste til de som er rammet av oversvømmelse. Veldig spennende. At de frivillige i Colombia klarer å jobbe forebyggende samtidig som de må dekke de mange primærbehovene er imponerende.

— Du kan spansk?

— Før jeg reiste kunne jeg det grunnleggende. I begynnelsen ble jeg sliten, da alt gikk på spansk. Nå begynner det å komme seg.

Komplekst land

— Hva er du mest overrasket over?

— Byen jeg kom til, Bocaramanga, har 1 million innbyggere. Mange områder er veldig utviklet, mer enn vi tror i Norge. Bildet av Colombia som usikkert har jeg ikke. Landet er komplekst. Hvis man ikke oppsøker utrygge områder, trenger man ikke oppleve slike ting.

— Hvorfor ble du delegat?

— Jeg har vært frivillig i Norges Røde Kors i mange år, og har hatt en drøm om å reise siden jeg var 16 år.

Sykepleier

— Kommer du til å gjøre mer av dette?

— Kanskje, dersom jeg får et oppdrag som er mer rettet mot min yrkestittel. Men nå skal jeg først tilbake til sykepleieryrket.

— Og ellers?

— Det var godt å komme tilbake til venner, hjem til norsk natur. Det liker jeg. Min bror og jeg dro ut på kanotur bare et par timer etter at jeg kom til Kristiansand.