OSLO: Søndag ettermiddag gjennomførte Blattmann og ledelsen i den nasjonale støttegruppen to pressebriefinger i lokalene til Norges Røde Kors i Oslo. Der fikk journalistene fortalt at de som ikke vil intervjues av journalister under straffesaken, som starter mandag, skal bære små klistrelapper på brystkassen "No interview, please".

— Vi er mest bekymret for utenlandsk presse. At de ikke skal respektere retningslinjene norsk presse skal følge, og som er nedfelt i Vær varsom-plakaten, sier Blattmann.

Godt å komme i gang

Han sier det skal bli godt å komme i gang med rettssaken, fordi de fornærmede i saken, de pårørende og de etterlatte kom komme seg et skritt videre i livet.

— Folk må komme seg videre i sorgprosessen, sier Blattmann.

Så lenge straffesaken varer skal ledelsen i den nasjonale støttegruppen være til stede i Oslo for å hjelpe dem som har behov for hjelp og støtte.

— Vi har laget en turnus. Jeg skal være i tinghuset den første uken. Ta et opphold, for så å vende tilbake. Ingen vet hvordan vi kommer til å reagere på hvordan den meningsløse massakren vil påvirke oss når den rulles ut i felle bredde. Men jeg tror vi er forberedt, sier Blattmann.

Det vanskeligste

- Hva blir det vanskeligste, tror du?

— Gjerningsmannens forklaring når han skal fortelle retten måten han utførte dette på, og hvorfor. Mye tyder på at han kommer til å være kald, kynisk og uten følelser. Det blir mye fokus på gjerningsmannen, og ikke tilsvarende på de fornærmede. Det har vi vært forberedt på, sier Blattmann.

Han er spent på åpningen av saken.

— Jeg har ikke sett ham før og er spent på hvordan jeg kommer til å reagere på det, tilføyer pappaen som mistet sin sønn Torjus på Utøya.

Det blir mange og vanskelige dager. Trond Blattmann sier han har en forståelsesfull arbeidsgiver.

— Ikke bare har NAV vist stor forståelse. Også kollegene mine har vært utrolig omsorgsfulle. Jeg er takknemlig for støtten jeg har fått.

- Hva frykter du mest i de neste dagene?

— At mediene ikke er i stand til å gjengi Breivik på en måte som ikke gjør det vanskeligere for alle som er berørt. Jeg håper domstolen slår ned på eventuelle regelbrudd. Og jeg håper de internasjonale mediene vet å sette grenser. Skulle en enkelt journalist tråkke over, håper jeg at ikke bare denne journalisten, men hele den organisasjon han representerer blir kastet ut av retten, understreker Blattmann.