TVEDESTRAND: I dag hevet Storebrand denne bilen i Storetjenn på Holt i Tvedestrand (se video), etter å ha mottatt et anonymt tips.

— Om det ikke er "vår" bil har vi i det minste fått svineriet opp fra vannet, sier Kristina Picard, kommunikasjonssjef i Storebrand, til fvn.no.

I samme slengen dro dykkerne også opp en båt, som en videregående skole hadde savnet.

Etter analyser av vannet og bruk av sonarbilde med eksakt GPS-lokasjon, var det bare for dykkerne å feste tauet og hale opp bilen, en grønn Audi A6. Bilen har ligget i vannet noen måneder.

21,2 prosent økning

Gjensidiges innsats mot forsikringssvindel ga 325 millioner kroner i reduserte erstatninger i 2011, det er 21,2 prosent økning fra året før. I Vest-Agder avslørte selskapet svindelforsøk for syv millioner kroner i 2011. I Aust-Agder er tilsvarende tall fem millioner.

23 tilfeller ble utredet i Vest-Agder, og 24 i Aust-Agder.

— Vi har for første gang fått frem tall for svindelforsøk på fylkesnivå, sier informasjonsansvarlig i Gjensidige, Arne Voll. Han reagerer på den rekordartete økningen.

Totale tall for hele landet og alle forsikringsselskaper, viser at svindelforsøk for 518 millioner kroner ble avslørt i fjor, ifølge tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO).

- Vi har ingen grunn for å tro at omfanget av forsikringssvindel har økt, men mørketallene har blitt mindre, sier Voll.

De siste ukene har Gjensidige avdekket flere bilkirkegårder på havets bunn. Bare de siste månedene er mer enn 10 biler er hentet opp fra dypet og selskapet mistenker flere av eierne for forsikringssvindel.

Her settes en miniubåt på vannet, klar for å dykke ned til et bilvrak som mistenkes dumpet. Foto: GJENSIDIGE

Halvparten er bildumping— Biler som finnes på bunn av sjøen er det som regel noe muffens med. Ofte er originalnøkkelen i, eller vi finner ut at den ikke er tjuvkoblet. Dessuten: Ville en biltyv ha gjort seg umake med å kjøre bilen utfor brygga? Nei, han setter igjen bilen og stjeler en ny, sier Voll.

Nær innpå 50 prosent av alle svindelforsøkene bransjen avdekker handler om dumping av bil, i 2011 er tallet 42 prosent, ifølge "svirapporten" fra FNO.

- Men det er sannelig ikke så enkelt å dumpe en bil som du tror, advarer Voll. Han har selv deltatt på utallige hevinger av biler de siste årene.

Av og til klarer ikke svindlerne å skyve bilen utfor bryggekanten, og den blir stående og vippe på kanten.

— Vi ser eksempler på biler som blir stående bom fast, eller henger seg opp i noe i vannkanten. Folk glemmer også at biler har rattlås, og dermed blir bilen stående i sving, og skylles opp igjen med strømmen litt lenger nede langs bredden.

Kan straffes etter 20 år

Arne Voll, informasjonsansvarlig Foto: Gjensidige

— Vi pleier å si at du må vente i 20 år og én dag før du kan sove godt etter at du har dumpet bilen, jeg husker en kar som ringte og innrømte alt etter mange år, sier han.Og konsekvensene ved å forsøke seg på en svindel, kan bli enorme.

— Unge mennesker oppdager for sent at de plutselig er nektet innreise til flere land, fordi de en gang ble anmeldt for svindel, forteller Voll.

Stadig flere svindelforsøk oppdages. Og med ny teknologi trengs ofte ikke dykkere:

— Vi henter flere og flere biler opp med miniubåter, såkalt ROV. Miniubåten kan selv feste en stropp rundt vraket, og så er det bare å hale den opp, sier han.

Ville eksempler

Og svindlerne blir stadig mer oppfinnsomme. Her er noen eksempler på svindelforsøk selskapet har behandlet:

  • En kunde la en frossen hund på jernbanesporet for å få utbetalt en ulykkesforsikring.

  • Meldt verdifulle og antikke møbler skadet etter brann. Kunden trodde alt var utbrent, men undersøkelser viser at alle skruene på stedet stammet fra IKEA.

  • Skar av seg tommelen. Hevder han kun skulle skjære av hodet på en makrell, men undersøkelser viste at dette umulig kunne ha skjedd, slik kunden fortalte.

  • Mann i 30 årene ble meldt død i Angola i januar. Han hadde tidligere bodd mange år i Norge. Samboeren meldte mannen savnet og krevde 5 millioner utbetalt i livsforsikringer. En venn av paret overleverte dødsattest og kvitteringer for en angivelig begravelse. Undersøkelser viste at mannen var høyst levende og holdt på å planlegge bryllup i Portugal. Samboeren nekter all skyld.