GODE KLÆR: Yvonne Hall (t.v.) og Kari Hovden ved sportsbutikken på Hovden viser hvordan man skal kle seg riktig i alpinbakken når det er 25 kuldegrader. Ull innerst og deretter fleece, vindtette og varme ytterklær. ?Glem ikke kuldekremen, sier Yvonne. Foto: Johs Bjørkeli

BYKLE: For noen dager siden var det 25 kuldegrader på Hovden. Selv om et skummelt værvarsel for helgen, som varslet de samme gysende kuldegradene, nå er nedjustert til 15 grader i fjellet, er rådene både fra folk som jobber ved alpinanleggene og sportsbutikker klinkende klare:

— Bruk alltid kuldekrem når det er kuldegrader. Selv om det bare er fire, fem kalde i utgangspunktet, blir det fort 15-20 effektive kuldegrader når du kjører fort på brett og ski, sier daglig leder ved Hovden Alpinsenter, Sture Pilegård, til Fædrelandsvennen.

Kle deg ordentlig

Det samme rådet gir Yvonne Hall og Kari Hovden som har lang erfaring i sportsbutikken på Hovden. De viser gjerne Fædrelandsvennen hvordan man skal kle seg fra innerst til ytterst for ikke å ha problemer – selv med 25 grader minus i bakkene.

— Ull, og ikke annet enn ull innerst. Så vel boxer som trøye og stillongs må være av ull. I dag har vi mye fint ullundertøy som ikke klør, sier Kari Hovden.

— Deretter tar du på deg ei fleecejakke og fleecelongs, så overtrekksbukse og dunjakke. Dunvotter og så en balaklava inne i hjelmen, gjerne av neopren som hindrer kondens. Og selvsagt kuldekremen, sier Yvonne Hall.

Glade dansker

I alpinbakken på Hovden traff Fædrelandsvennen en gjeng glade dansker. Det var bare 12 grader ved det møtet, men Helle Nielsen fortalte at selv den dagen gradestokken på hytta viste 30 grader, nølte de ikke med å dra ut etter frokost.

— Når vi bare har ei uke, må vi bruke hver anledning, sa hun.

Optimistiske skisteder

Ifølge Pilegård er forholdene flotte på Hovden foran helgen.

Ved Brokke Alpinsenter gleder de seg over kuldegradene, som gjør at de kan produsere godt med snø – det er lurt å ha i bakhånd foran avslutningen av sesongen, opplyser daglig leder Jan Wojtaszek.

— Alle nedfarter og løyper er fine, heisene går og det vil bli ei fin helg i bakkene, sier han.

Også ved Bortelid er daglig leder Odd Tryland glad for kulda som har gjort det mulig å produsere snø. Alle trekkene er åpne og værvarselet lover godt for helga.

Snøproduksjon

Det samme gjelder for Eikerapen. Godt med snø, så vel i bratthenget som i de andre nedfartene. Det opplyser driftsleder Kenneth Abrahamsen.

— 130 centimeter snø, flotte forhold. Alt ligger til rette for ei fin helg, sier Gunvor Ljosland ved Ljosland skisenter.

Ved Tveit skisenter i Kristiansand produseres det snø for fullt.Bakken er ikke klar til denne helga, men de håper å komme i gang i begynnelsen av neste uke, opplyser Anders Hodne.

Erlend Falkgjerde i Midt-Agder Friluftsråd forteller om stort sett fine skiforhold, kanskje litt lite snø enkelte plasser. Golfbanen på Ålefjær er populær for småbarnsfamilier og på Øynaheia, Høgås, Lauvås og Drivenesheia er det nå flotte turforhold. På Sandripheia er det også varmestue og kafé hver helg.