KRISTIANSAND: Denne uken startet influensasesongen for alvor på Sørlandet. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 1,7 prosent av diagnosene i forrige uke dreide seg om influensaliknende symptomer. Det er over grensen for å kunne kvalifisere som et utbrudd.

— Det var en kraftig økning av tilfeller på legevakten forrige uke. Jeg får en rapport fra dem hver fredag og da rapporten kom sist tenkte jeg nå har vi endelig fått influensaen, sier smittevernlege Dagfinn Haarr.

Ifølge Haarr har sørlendingene nå rundt syv uker foran seg med influensa.— En influensasesong varer normalt i syv uker. I løpet av denne perioden vil mellom fem og ti prosent av befolkningen bli syke, sier Haarr.

Varer i syv uker

Andelen på 1,7 prosent influensasyke gjelder region sør, som omfatter Agder-fylkene, Buskerud, Vestfold og Telemark. At det akkurat er her utbruddet rammer er tilfeldig, opplyser Haarr.

— Det kan være tilfeldig hvor viruset lander og sprer seg, sier Haarr.

— Hvorfor varer det bare i syv uker?

— Etter denne tiden virker det som alle som kan bli smittet er smittet. Influensa er et virus og et virus må finne en ny vertsorganisme. Etter hvert får man en slags immunitet og med tiden blir det mindre sannsynlig at viruset klarer å finne en ny person. Det er egentlig ren matematikk, sier Haarr.

Han oppfordrer folk til å være nøye med håndhygienen og hvor man hoster.

— Å ikke hoste på sine medmennesker er et godt råd. Folk er smittefarlige før de merker at de kommer til å bli syke, så det gjelder egentlig alle, sier Haarr.

300 har vaksinert seg

Siden september i fjor har vaksinasjonskontoret til Kristiansand kommune satt 300 influensavaksiner. Haarr opplyser at det ennå ikke er for sent.

— En vaksine virker etter en til to uker. Folk som er i risikogruppen bør derfor vaksinere seg, dersom de ikke har gjort det allerede. Helsepersonell bør også ta et krafttak, ettersom de er i kontakt med mange gamle og skrøpelige, sier Haarr.

Haarr fraråder samtidig innkjøp av influensamedisinen Tamiflu.

— Det har blitt stilt en del spørsmål ved både effekt og bivirkninger. Tamiflu står derfor ikke øverst på listen. Jeg vil heller anbefale varm melk og honning, sier han.

Tomt for lungebetennelse-medisin

Ved Vitus Apotek Elefanten er det foreløpig ikke den store pågangen på grunn av utbruddet.

— Det med influensaen har akkurat begynt. Til nå har det dreid seg mye om mykoplasma-lungebetennelsen. Der har vi gått tom for en del medisiner, etter at det tok av etter nyttår. Lageret ble tømt, men vi har nå fått inn noe erstatning fra utlandet, sier apoteker Bente Hedding.

Hun har likevel merket at influensasesongen er i gang.

— Folk snakker litt om det og vi selger litt mer paracet. Men det er jo ikke så mye man kan gjøre med en influensa. Det som gjelder er å ta det med ro, legge seg under dyna og drikke masse vann, sier Hedding.