STOLT: Avdelingsleder for realfag, Sofie Narvestad, er stolt over Hannahs prestasjoner og stoler fullt ut på at hun klarer brasene i matteklassen. Foto: Jarle Martinsen
FORBEREDT: Hannah deler ut mattepensum til elevene – stoff hun selv har funnet og kopiert opp. Hun har forberedt seg grundig før timen. Foto: Jarle Martinsen
"VIKAR": 17 år gamle Hannah Wærenskjold stepper inn mens mattelæreren er borte noen uker. Det har ingen av medelevene noe i mot - de synes hun er flink til å lære fra seg. Foto: Jarle Martinsen

— Det er jo både smigrende og gøy, smiler Hannah, som skal lede i mattetimene fram til vinterferien. Da er mattelæreren tilbake ved Mandal videregående skole.

Det er verken fordi Mandal videregående skole mangler vikarer eller skal spare penger som er årsaken til at en elev er bedt om å hjelpe til med undervisningen: Hannah er rett og slett spurt fordi hun er en spesielt begavet matteelev. Hun får kun 6-ere på sine prøver.

— Så vi tenkte at hun skulle få prøve seg som hjelpelærer. Hun har vist seg å være dyktig over lang tid, forteller avdelingsleder for realfag, Sofie Narvestad.

Hjalp medelever

Det startet i fjor. Helt på eget initiativ hjalp Hannah noen av sine medelever med mattematikken på fritiden. En av dem klarte hun å løfte fra en 2-er til en 5-er på en prøve. Da skolen fikk vite om dette, ble Hannah engasjert som betalt hjelpelærer på fritiden. Det får hun 120 kroner timen for å gjøre – samme sum hun nå får for jobben som "mattelærer" i sin egen klasse i skoletiden.

— Nå har jeg fire elever jeg underviser på fritiden. Det er gøy å se hvilken framgang de har, forteller hun.

Det er i praktisk matematikk hun skal lære bort det hun kan de neste ukene. Det er i alt tre klasser i andre trinn som får undervisning i faget parallelt. Det er frivillig for elevene i Hannahs klasse å følge hennes mattetime, de kan gå til de andre klassene som styres av fagutdannede lærere om de vil. Men da Fædrelandsvennen var til stede på hennes første mattetime denne uka, foretrakk de aller fleste elevene 17-åringen framfor de etablerte lærerne.

— Hannah er kjempeflink til å lære fra seg. Hun snakker slik at vi forstår, sier en av medelevene, Amalie Skagestad, mens de andre nikker. Og Anders R. Nordstrand synes det er både spennende og gøyalt at Hannah styrer mattetimen – de kjenner henne alle som dyktig.

Ekstra ressurs

Hannah skal ikke ha prøver eller vurdere elevene pedagogisk i de ukene mattelæreren er borte.

— Derfor blir det ikke riktig å kalle henne en vikarlærer, hun er en ekstra ressurs, forteller Narvestad.

Men Hannah har aldeles ikke tenkt å ta det rolig av den grunn. Foran denne timen har hun forberedt seg grundig i andre grads ligning og på å lage grafer.

Foran timen grudde hun seg overhodet ikke, hun som flere ganger har talt for bystyret som leder av Mandal barne- og ungdomsråd.

— Det blir heller ikke noe bråk i timene, tror Hannah, for alle må jobbe hardt mot matteeksamen de trolig kommer opp i til våren.

Og det stemmer: Det er en svært så lydhør klasse hun har med å gjøre når vi er der. Og de satte i gang med oppgavene hun kom med uten å kny.

Vil bli jurist

Selv vet hun ikke helt om hun vil bli lærer etter videregående skole.

— Det kan være, men jeg har også lyst til å bli jurist innen politiet. Jeg får se, sier den flinke matteeleven.

- Viktig å utfordre

Rektor ved Mandal videregående skole, Oddvar Haaland, sierat skolenønsker å gi utfordringer til alle elever.

— Flinke elever trenger ogsåutfordringer, slik at de kan bli enda flinkere. Mange elever finnerutfordringer i vanskelige fagvalg, andre synes det å hjelpe andre er enspennende utfordring, slik som Hannah, sier han.

Han sier at mange undersøkelser viser at det å hjelpe andrei læringsarbeidet gjør at man lærer fagstoffet ekstra godt selv.

— Noen elever synes det ermotiverende å få medelever til leksehjelp. Flere elever ved skolen får slikeutfordringer. Noen hjelper en elev, mens andre hjelper flere på en gang. Detskjer på ettermiddagstid, sier Haaland.