LILLESAND: — Vi kan vel fortsatt kalle Agder-fylkene, og spesielt Vest-Agder for bibelstripen. I bedehusmiljøene her har vi stått veldig sterkt. De har hatt sansen for vår familiepolitikk, tror Carl I. Hagen, som en av begrunnelsene for hvorfor Fremskrittspartiet har hatt så sterk posisjon i Agder. Han mener at de ikke har stått like sterkt i statskirkemiljøene som i de mange bedehusene.

— De har nok et tankesett som kan følge oss godt. Vi bygger på kristne verdier og er Israel-vennlige, sier Hagen.

Valgturné og camping

Torsdag besøkte Carl I. Hagen Fremskrittspartiets Ungdoms sommerleir på Skottevik Feriesenter i Lillesand. Campingvognene på plassen og båtene i Blindleia utenfor kan minne ham om de første valgkampturneene på Sørlandet. Under alle valgkampene på 80-tallet hadde han, kona Eli og flere av de fire barna kombinert ferie og valgkamp på Sørlandet. Det var begynnelsen på den sterke Frp-lojaliteten i Agder.

— I 1981 var vi et bittelite parti. Eli og jeg kom til Sørlandet med bil og lånte campingvogna til direktør Hansen på Central Hotel i Arendal. Vi campet i alle byene fra Sandefjord til Sola med fire barn. Samtidig drev vi med valgkamp. Jeg talte i alle byene langs kysten, og vi møtte partifeller mange steder. Det ble ferie og valgkamp samtidig, smiler Hagen mellom campingvognene i Høvåg.

Det endte med 4,5 prosents oppslutning, og ingen stortingskandidater fra Agder.

I uvær langs kysten

Fire år etterpå dro Carl I. og Eli Hagen på ny turné. Denne gangen i båt, en Master 28. — Jeg var jo ikke så båtvant. Flere dager blåste og regnet det ganske kraftig, men vi var jo booket inn på flere arrangementer og måtte komme frem. Jeg husker at Eli var sinna og ungene redde, men vi kom frem og jeg holdt foredrag på flere torv rundt på Sørlandet, forteller Hagen.

I 1989 gjorde de det samme, og da hadde Fremskrittspartiet vokst til et stort parti.

— Nå begynte vi å få inn representanter også fra Agder med Vidar Kleppe fra Vest-Agder og Jens Marcussen fra Aust-Agder, sier Hagen. Marcussen fra Tvedestrand satt på Stortinget for Rogaland Frp fra 1981 til 1985. Den tidligere formannen nevner flere sentrale Frp-ere fra landsdelen, som Torbjørn Andersen, Henning Skumsvoll og Åse Michaelsen.

Største parti sist

— Det er ingen tvil om at Agder-fylkene, og da spesielt Vest-Agder, betyr mye for Fremskrittspartiet. Vi var jo største parti her sist, sier Hagen.

Fremskrittspartiet fikk 27,4 prosents oppslutning og tok to av fylkets seks stortingsrepresentanter. Carl I. Hagen mener også at flere, spesielt vest i Agder, har sansen for deres amerikanske tenkemåte med lavere skatter, mer privatisering og mindre offentlig inngripen. I USA-vennlige Farsund fikk partiet hele 39,8 prosent av stemmen.

— Mange der kjenner seg igjen i vår politikk, og vi har bestandig stått sterkt i Farsund, sier Hagen.