Oppskriften er italiensk. Men focacciaen er bakt i Øvrebø. Foto: Lars Hollerud

VENNESLA: Totalt 40 varianter av takkebakst og gjærbakst, julebakst og grovbakst og enda mer er samlet mellom to permer.

Noen av dem mer kortreiste enn andre, som Bårdsens oppskrift på grovbrød, som angivelig er både saftig og godt for magen, takket være henholdsvis havregryn og linfrø.

Oppskriften til flatbrød har heller ikke reist langt. Den er Mari Bjerlands bidrag, og hun har testet den grundig ut på sine 12 barn, 39 barnebarn og 27 oldebarn.

Flatbrødet er tilsatt grovt mel og langsomt stekt på helle. Foto: Lars Hollerud

Boka heter Nabostuas bakebok, med "Tradisjon møter ny tid" som undertittel.Forlaget heter Nabostua forlag.

Den selges på Nabostua Kafé og Kaffebar, som i praksis også er en landhandel.

Og bak alt sammen står 30 år unge Elisabeth Bårdsen, opprinnelig fra Kvås, som er utdannet barista og kokk.

Kulturbærer

— Jeg hadde en rolig periode sist vinter og fikk lyst til å gjøre dette. Motivet er å bidra til at gammel og rik matkultur ikke blir borte. Sånn sett er også oppskrifter fra min egen oldemor med, forklarer gründeren som laget egen bok i år og skapte sin egen arbeidsplass i fjor.

Pluss nytt arbeid til nevnte Mari Bjerland.

Og det eneste spisestedet mellom Kristiansand og Evje langs riksvei 9. — Jeg var 75 år da stillingen som tilkallingshjelp ble utlyst, og ble veldig glad da jeg fikk jobben, sier Bjerland, som benytter anledningen til å si litt om Øvrebø bygdekvinnelag.

— Der er vi for tiden bare 17-18 medlemmer, og sliter med rekrutteringen. Derfor ble jeg veldig glad da unge Elisabeth og en venninne meldte seg inn.

Den ferske boka med de ferske oppskriftene slippes i to trinn. Først som innslag i kulturuka i Vennesla sist søndag, dernest på kulturkveld i Lyngdal 1. november.