ARENDAL: — De tiltalte har hatt en felles forståelse av at her kan det oppstå voldshandlinger, sa statsadvokat Jostein Johannessen da han startet sin avslutningsprosedyre torsdag formiddag.

Johannessen mener 40-åringen fra Arendal og 47-åringen fra Froland bør dømmes for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han ba torsdag Aust-Agder tingrett dømme hver av dem til 17 års fengsel.

Johannessen legger til grunn at begge deltok aktivt i voldsutøvelsen mot Steinar Gjeruldsen i august i fjor. 42-åringen ble funnet hengt i en lastestropp i sitt eget hjem på Nævisdal.

— Det har vært en slåsskamp på stedet, en kamp på liv og død, sa Johannessen.

Nekter straffskyld

Den ene tiltalte, 40-åringen fra Arendal, har erkjent å ha utsatt Gjeruldsen for grove voldshandlinger. Han forklarte i retten at det ikke var meningen å drepe 42-åringen og nekter derfor straffskyld for drap.

DREPT: Steinar Gjeruldsen ble drept på Nævisdal i fjor sommer. Foto: Erlend Olsbu

Den andre, 47-åringen fra Froland, har erkjent at han var til stede, men sier at han ikke deltok i voldshandlingene. Johannessen mener forklaringene til de tiltalte er lite troverdige.— Det var to voldsmenn som kom til Nævisdal. Begge er dømt for vold tidligere. De utstyrte seg med våpen og oppsøkte en mann som tilhører et kriminelt miljø. De har tatt høyde for at det kan skje håndgemeng, sa Johannessen.

Gjeld på 60.000 kroner

De to tiltalte reiste til Gjeruldsens hjem for å kreve oppgjør for en gjeld på 60.000 kroner. Dagen før hadde de blitt "enige" med Gjeruldsen om at de skulle få to gamle biler og en vedkløyver. Da de kom tilbake var bilene fjernet.

— De var sinte fordi bilene var fjernet. NN (47-åringen) er en voldsmann av rang og han var forbannet. Det er ingenting som støtter hans forklaring om at han ikke deltok aktivt i det fornærmede ble utsatt for, sa Johannessen.

Han mener begge var med på å legge en løkke rundt halsen på Gjeruldsen. Johannessen viste også til at Gjeruldsen ikke beveget seg etter at han ble kastet utfor trappa med lastestroppen rundt halsen, noe som strider mot de tiltaltes forklaring.

— NN (40-åringen) kan straffes for forsettlig drap. XX (47-åringen) har ikke vært noen passiv tilskuer og må svare for fysisk og psykisk medvirkning, sa Johannessen.

Ba om 400.000 i erstatning

Gjeruldsen etterlot seg to barn. En 23 år gammel datter og en mindreårig sønn.

Bistandsadvokat Alice Jervell la ned påstand om at de tiltalte dømmes til å betale 200.000 i oppreisningserstatning til 23-åringen.

Odd Holck-Steen ba om tilsvarende beløp i erstatning til sønnen.