KRISTIANSAND: — Vi skulle gjerne sett andre tall, men kvinner søker ikke prostestillinger, sier personalsjef i Agder og Telemark bispedømme, Bjarne Nordhagen.

Nordhagen sier bispekontoret brukte hele nettverket sitt og jobbet iherdig for å få flere kvinnelige søkere, uten å lykkes.

- Må bli mer enn ord

— Økt kvinneandel må bli mer enn ord, sier vikarprest Birte Løvåsen om mannsdominansen blant prostene på Agder.

Hun var eneste kvinnelige søker og ble innstilt som nummer to til prostestillingen i Otredal i sommer, altså ble hun ansett for å være kvalifisert. Da bispedømmerådet konkluderte, kom likevel kvinneperspektivet i andre rekke.

Løvåsen etterlyser kvinneperspektivet i hele ansettelsesritualet:

— Det er vanskelig for en søker å komme i posisjon overfor bispedømmerådet, hvis søkeren er kontroversiell i forhold til menighetsrådenes innstillinger. Bispedømmerådet må derfor jobbe med kvinnerekruttering og helhetlig ansettelsespolitikk i hele organisasjonen, sier Løvåsen.

Biskop Stein Reinertsen beklager den lave kvinneandelen blant proster.

— Vi har hatt møte med alle kvinnelige teologistudenter og teologer i bispedømmet. Vi ønsker flere kvinner, og har nå satt av midler til lederutvikling av kvinner. Jeg ser ingen teologiske årsaker til lav kvinneandel, sier han.

Fire ledige – fire menn

Hele fire prostestillinger har vært ledige i bispedømmet det siste drøye året, Mandal, Vest-Nedenes, Arendal og Otredal. Tross ønsket om flere kvinner, ble alle fire stillingene gitt til menn.

Dermed er det blitt færre kvinnelige proster enn før. I hele bispedømmet er det nå kun kvinnelig prost i Bamble i Telemark.

Ingen på Agder

I agderfylkene er det ingen kvinnelige proster nå. Hilde Sirnes er riktignok prost i Lister, men ute i permisjon i over et år. Som vikar er Anders Mathias Larsen hentet inn.

- Hvorfor utlyste dere ingen av de fire stillingene på nytt, hvis økt kvinneandel er viktig?

— Det ville vært et drastisk virkemiddel, også i forhold til de som faktisk søkte, svarer biskop Reinertsen.

Bispedømmerådsleder Jan Olav Olsen garanterte i vår at kvinnelige proste-søkere skulle komme på intervju, fordi han ønsket bedre kjønnsbalanse.

- Hvordan henger det sammen at dere ønsker bedre kjønnsbalanse, men ansetter fire menn.

Lover bedring

— Kvinnene søker ikke. Vi kan ikke lyse ut på nytt, når vi har kvalifiserte søkere. Det skal ikke være en ulempe å være mann heller.

- Til den siste av de fire ansettelsene var det kvinnelig søker?

— Ja, men i Otredal ble en mann funnet mer kvalifisert. Vi ønsker intenst bedre kvinneandel og skal jobbe aktivt med det, sier Olsen.

Andelen kvinnelige prester er nå rundt 21 prosent i bispedømmet, ned fra 22,5 prosent.

— Vi har stagnert, og er på fjerde siste plass av landets 11 bispedømmer i kvinneandel. Noe positivt skjer, vi var på desidert jumboplass for 20 år siden, sier personalsjef Nordhagen.

Likestillingsombudet ber om tiltak

— Arbeidsgiver har en lovpålagt aktivitetsplikt til å jobbe aktivt for likestilling og mangfold, og å forankre dette i hele organisasjonen. Derfor må Agder og Telemark bispedømme gjøre tiltak for å bedre situasjonen, sier avdelingsleder Åsulv Solstad hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

— Hvorfor søker ikke kvinner? Er arbeidsplassen lite attraktiv for kvinner, er det noe som gjør at menn foretrekkes? Slike spørsmål bør bispedømmerådet finne ut av og gjøre noe med, sier Solstad

Han synes det er bra med penger til lederutvikling av kvinner og at kvinner oppfordres til å søke, men han sier det er viktig å drive aktivt likestillingsarbeid.

− For meg virker det innlysende at kirkens ledere kun vil dra fordeler av bedre å speile den menigheten de skal lede, sier Åsulv Solstad.