SØGNE: — Med denne delen av en hodeskalle som vi nå har funnet, kan vi si at det minst har ligget tre personer her, sier Pål Nymoen, arkeolog ved Norsk maritimt museum til Fædrelandsvennen.

Han leder utgravningen av bukta til hytteeier Helge Bentsen, der arkeologene nå gjør seg ferdig med funnstedet for godt, hele 19 år etter at Sol-kvinnen fra tidlig steinalder ble funnet.

Hun er datert til å være 8600 år gammel, og hodeskallen er del av det eldste skjelettmaterialet fra menneske funnet i Norge. Tidligere har man visst at det har ligget to til tre personer i bukta.

Grundig utgravning

Pål Nymoen har sammen med kollegaer fra Kulturhistorisk museum forberedt seg til utgravningen i Søgne siden forrige uke, og skal nå arbeide på stedet i et par uker fremover.

Riksantikvaren har fattet vedtak om at bukta kan graves ut, og staten bekoster de arkeologiske utgravingene, som er beregnet til å koste 1,2 millioner kroner.

Arkeologene driver nå med å suge opp slammet fra bunnen, for så møysommelig å sile gjennom massene etter beinrester.

Det er Kulturhistorisk museum som har ansvaret for skjelettfunnet. Men siden funnet ligger under vann, er det Norsk maritimt museum som er kalt inn. Ifølge Pål Nymoen er det til sammen ca. 36 kubikkmeter med sjøbunnmasser som nå gjennomsøkes. Dette skjer ved hjelp av dykkere, og ved hjelp av sugeutstyr som gjennomsøker og fjerner lag for lag av bunnsedimentet.

Sensasjon

Funnet av hodeskallen i den lille bukta ved Hummervikholmen skapte sensasjon da det ble kjent i 1994. Hodeskallen til kvinnen, etter hvert kalt Sol, ble funnet i forbindelse med mudringsarbeider i bukta. Deretter fant man et større skjelettmateriale datert til å være omkring 8600 år gammelt.

Norsk maritimt museum gjennomførte utgravinger i bukta i 1994, 1995 og 1997. Det ble ikke gjort funn av gjenstander i forbindelse med utgravingene på 90-tallet.

Funnet av skjelettrestene la strenge bånd på bruk av deler av området i bukta, og hytteeier Helge Bentsen har lenge ønsket å ta i bruk området igjen. Det vil han nå kunne gjøre, så snart utgravingen er ferdig.

— I Søgne finner vi mange steinalderboplasser både over og under vann. Dette er et veldig spennende område for arkeologene, og nå har vi en unik mulighet til å sikre oss mer kunnskap om eldre steinalderen langs norskekysten, sier riksantikvar Jørn Holme om utgravingen i en pressemelding.