AGDER: — 1173? Det er jo helt fantastisk, nå ble jeg veldig, veldig glad. Nesten rørt. Jeg går ut fra at folk har satt et ekstra kryss ved mitt navn fordi de har tro på meg, og det synes jeg er veldig hyggelig, sier Trond Blattmann, som sto på fjerde plass på Arbeiderpartiets liste for Vest-Agder.

Se tabell over ekstrastemmer og strykninger nederst i saken!

Kjent person

Med 1173 ekstrastemmer er han den politikeren som får suverent flest ekstrastemmer i fylket. Nærest på lista kommer partikollega Odd Omland på andre plass, som fikk 739 ekstrastemmer. Blattmann vil ikke spekulere i hvorfor han har blitt så populær blant Arbeiderpartivelgerne.

— Det er veldig mange i Kristiansand og fylket som vet hvem jeg er. Jeg har også hatt en posisjon i Oslo. Samtidig kjenner nok en del meg fra støttegruppe-engasjementet mitt, sier Blattmann.

- Hvor mye tror du ditt engasjement etter 22. juli har betydd for dette?

— Det vil jeg ikke spekulere i. Ikke i det hele tatt. Jeg håper folk synes jeg er en person som de mener kan gjøre en god jobb i politikken. Så jeg vil bare si tusen takk for støtten, det er en veldig hyggelig tillitserklæring, sier Blattmann.

Ingen endringer

Når det er sagt, har ingen av endringene som er gjort på listene ved Stortingsvalget fått konsekvenser for kandidatenes plassering på lista. Blattmann fikk dermed fortsatt plass som nummer fire, også etter alle ekstrastemmene.

— Selvsagt skulle jeg ønske at Arbeiderpartiet fikk inn fire representanter fra Vest-Agder. Men nå fikk vi to, og jeg er utrolig glad for at Odd Omland kom inn. Han og Kari Henriksen blir et fantastisk team på Stortinget. Det er viktig for Kari å ha en til på benken nå som vi blir i opposisjon. Vi har fått god uttelling for stemmene i Agder, og det er jeg veldig glad for, sier Blattmann.

Henriksen mest strøket

Mens både Omdal, Blattmann og tredjekandidat Linda Verdal fikk mange ekstrastemmer på Arbeiderpartiets liste, fikk toppkandidat Kari Henriksen flest strykninger av samtlige politikere i Vest-Agder. 680 velgere har strøket Henriksens navn av Ap-lista.

— Jeg har ikke annen kommentar enn at velgerne har en demokratisk rett til å stryke kandidater. De som har endret på stemmesedlene har gitt uttrykk for hvem de mener bør få ekstra stemmer og hvem som bør strykes. Dette er nok velgere som har vært bevisste på hva de gjør og brukt den retten de har, sier Henriksen.

- Synes du dette er demotiverende?

— Nei, det synes jeg ikke. Totalt sett gjorde vi et godt valg i Vest-Agder. Vi fikk over 23.000 stemmer. Det viser at det ikke er de store prosentene som går inn og endrer på stemmeseddelen. Jeg tror mange ser på stortingsvalg mer som et partivalg enn et personvalg, sier Henriksen.

For de andre partiene skiller Vennesla-ordfører Torhild Bransdal (KrF) seg ut med mange ekstrastemmer. Av 13.536 stemmer totalt, satte 669 velgere et ekstra kryss ved Bransdal.

På Høyres liste ga 632 velgere en ekstra stemme til Norunn Tveiten Benestad, som sto på andreplass på lista.

NavnPartiEkstrastemmer
Trond BlattmannAp1173
Odd OmlandAp739
Torhild BransdalKrF669
Norunn T. BenestadH632
Benjamin GrønvoldH515
Linda VerdalAp487
Gordon FuglestadH475
Kari HenriksenAp473
Janne F. KristoffersenH455
Ingunn FossH451
NavnPartiStrykninger
Kari HenriksenAp680
Ingunn FossH406
Hans Fredrik GrøvanKrF388
Åse MichaelsenFrp359
Norunn T. BenestadH309
Odd OmlandAp285
Linda VerdalAp279
Abdullahi AlasonAp262
Ånen WerdalH257
Kjell Ivar LarsenFrp237