Voelker er talsmann Münsters vennskapforbindelse med Kristiansand. Det har han vært så lenge at han har lært seg noe norsk, som han med friskt mot og på sjarmerende vis benytter når han korresponderer med venner i nord.

Nå handler mailene om vennskapsbesøket 19. til 24. juni.

29 tyskere på vei

29 tyskere har meldt sin ankomst.

VERTSKAP: Bjørg Wallevik er leder av vennskapskomiteen. Foto: Arkiv

Og seks av dem vil fryktelig gjerne bo privat. Angivelig ikke for å spare penger, men, som Voelker skriver, for å få tett kontakt med nordmenn.I så fall vil talsmannen bli "kanon, vergoten, skvette glad".

Wallevik i komiteen

I Kristiansand består vennskapskomiteen av ex-ordfører Bjørg Wallevik, Astri Buene og Gerd Gundersen.

— Om noen vil skjerpe seg på tysken, er dette en fin anledning, sier Wallevik, som ikke ser den store dramatikken dersom ingen melder seg. Hotellplass er nemlig bestilt til samtlige 29 tyskere.

De seks som ønsker privat innkvartering, trenger fire doble og to enkle rom. Det gjelder tre kvinner og tre menn i alderen 65 til 74 år.

Turer hit og dit

Gjesteprogrammet omfatter blant annet tur til Setesdal, festkveld med venneforeningen i Kristiansand i Lilletunstua på UiA, og sankthansfeiring på Pønten, sommerstedet til ordfører Arvid Grundekjøn i Kongshavn.

PS: Uttrykket "vergoten" finnes ikke i tyske ordlister. Ikke i norske heller. Under et tidligere norgesbesøk fanget Klaus Voelker opp det venndølske uttrykket fargotten, lokalt brukt som såkalt kjerringbanning i begeistrende sammenheng, for eksempel "Det va fargotten mæ greit".