OSLO: — 1. mai bør som fridag legges ned. Dagen har ved kommunismens fall utspilt sin rolle. Derfor mener jeg at vi bør flytte denne fridagen over til 8. mai, frigjøringsdagen. Vi bør da feire et fritt og uavhengig kongerike og minne hverandre om at frihet og fred ikke er gratis, sier Åse Michaelsen (Frp), stortingsrepresentant for Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

- I takt med tiden

Michaelsen mener frigjøringsdagen i enda større grad enn nå bør brukes til å dele ut utmerkelser, som for eksempel Kongens fortjenstmedalje og Krigskorset, og at kongen bør være deltakende.

— De senere årene har 8. mai vært viet veteranene, krigsseilere og andre som befridde oss fra nazismen, samt tusenvis av landsmenn som gjennom årene har deltatt i fredsbevarende operasjoner, uten at dagen er blitt verdsatt på en god nok måte, påpeker stortingspolitikeren.

— Det er mye mer i takt med tiden at vi minnes dem som ga oss friheten tilbake i 1945, fremfor å minnes sosialistiske paroler og den gamle sovjetstaten som underla seg land i Europa, mener Michaelsen.

Åse Michaelsen (Frp), stortingsrepresentant Vest-Agder Foto: Tormod Flem Vegge

— Vil du ta forslaget videre?- Det vil jeg absolutt. Jeg vil ta dette opp i stortingsgruppa vår, for deretter å fremme dette som sak i den komiteen forslaget hører hjemme.

Liker ikke

Halvor Fjermeros, gruppeleder for partiet Rødt i Kristiansand, har ikke særlig sans for Åse Michaelsens forslag.

— Forslaget viser hvilken omsorg Frp har for den organiserte arbeiderbevegelsens tradisjoner. Hvis man skal snakke om hvem som frigjorde Norge, kan ikke Michaelsen komme bort fra det faktum av det var Sovjetunionens innsats som snudde verdenskrigen i de alliertes favør.

- Viktig å kjempe for

— Når vi snakker om 1. mai, så er ikke det en tradisjon som i utgangspunktet er knyttet til kommunismen og Sovjetunionen. Tradisjonen med 1. mai ble faktisk vedtatt av arbeidere i USA. Dagen har imidlertid vært preget av sosialistiske paroler. Arbeiderbevegelsen er på defensiven i disse dager, og derfor er det viktig å kjempe for denne dagen. Det er viktig at arbeiderne kan vise seg fram og fronte antikrigsspørsmål og liknende, mener Fjermeros.

— Hva tenker du om å gjøre 8. mai til en offentlig høytidsdag og fridag?

Halvor Fjermeros, gruppeleder partiet Rødt Foto: Reidar Kollstad

— Jeg tror det holder med de fridagene vi har. Man trenger ikke å ha en fridag hver gang noe viktig skal markeres, mener Fjermeros.Det finnes en lov som heter "lov om 1 og 17. mai", der disse dagene er beskrevet som offentlige fridager. Hvis loven skal endres, kreves det et vedtak av Stortinget, ifølge Arbeidsdepartementet.

- Historieløst av Frp

Statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet sier at en rød-grønn regjering aldri vil foreslå å endre 1. mai.

— Jeg synes utspillet fra Frp er historieløst. Dette viser at det fortsatt må kjempes for denne dagen, sier statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet til Fædrelandsvennen.

— 1. mai er regulert som en høytidsdag og offentlig fridag. Det å endre dagen vil kreve en lovendring, men en rød-grønn regjering vil aldri foreslå dette, sier hun.

Lund forteller at det i år er 122 år siden de første arbeiderne markerte 1. mai.— De løftet sine paroler, gikk sammen ut i gatene og markerte arbeidernes internasjonale solidaritetsdag. Det var en kampdag og en dag for feiring av fellesskap. Dette er en dag med lange tradisjoner, sier statssekretæren.

Hva synes du om forslaget om å avvikle 1. mai, og heller la 8. mai bli offentlig høytidsdag og fridag?

Karin Christiansen (45): — Jeg vil heller at 1. mai skal beholdes. Det er det jeg er vant til, og dessuten stemmer jeg på Arbeiderpartiet.

Frank Antonsen (21): — Jeg har bursdag 8. mai, så det hadde vært fint med fri. Det er bra at alle flagger 8. mai. Det er egentlig det samme for meg om vi bytter 1. mai med 8. mai.

Linda Engstrand Sørensen (31): — Hvis disse dagene byttes, er det helt greit for meg. Men jeg synes vi bør beholde 1. mai. Det er viktig å markere arbeidernes dag, samtidig er det jo også viktig å markere 8. mai.

Øystein Daatland (81):

— Like etter krigen var det diskusjon om å bytte 17. mai med 8. mai. Det er dessverre mange som glemmer 8. mai, så jeg synes like godt at vi kan bytte den dagen med 1. mai.

Siren Tveit (21):

— 1. mai er jo arbeidernes dag, så jeg synes det er greit å ha det slik som vi har det. Jeg trenger ingen forandring. Egentlig har jeg ikke noe forhold til 8. mai.