KRISTIANSAND: Etter en tids sykeleie døde motstandsmannen Gunnar "Kjakan" Sønsteby (94) på Hovseterhjemmet i dag, torsdag 10 mai.

Sønsteby ble innrullert i den norske militæravdelingen Kompani Linge i juni 1943, og ledet "Oslogjengen" sammen med blant andre Max Manus og Gregers Gram. Han deltok i en lang rekke sabotasjeaksjoner under krigen.

«Nr. 24» er Norges høyest dekorerte borger, og den eneste som har mottatt Krigskorset med tre sverd.

Gunnar Sønsteby Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

— En formidabel innsats- Det kom ikke uventet. Han ble godt voksen. En bauta er gått bort, og det er et tap for oss, sier Aslak Brekke, direktør for stiftelsen Arkivet.

Klokken 17.00 vil det bli to minutters stillhet i forsamlingen som markerer Krigsseilernes dag på Arkivet.

— Sønsteby selv pekte på at " det vi dreiv med, monna ikke noe særlig i forhold til innsatsen fra de gutta der ", krigsseilerne, som gjorde kanskje Norges viktigste innsats for krigens vending, sier Brekke.

Brekke tror Sønstebys innsats vil runge i generasjoner som kommer:

— Når en mann av dette formatet slipper, vil det jo merkes. Han har vært en bauta som har stått på seint og tidlig, helt inn til det siste. Han gjorde en formidabel innsats, og satte fokus på ikke bare å lære om krigen - men også viktigheten av å lære av krigen.

Markant skikkelse

Brekke fremholder at Sønsteby har vært en av de mest markante, kanskje den mest markante av motstandsskikkelsene.

- Det er naturlig at vi stanser opp under ettermiddagens markering, det blir nok fullstappet sal, sier Brekke.

Han minner om hvordan Sønstebys engasjement nå må ivaretas av andre:

— Han brant for å jobbe for et "aldri mer 9. april". Dette er ikke noe som kommer av seg selv, men må tilkjempes av nye generasjoner, sier Brekke.

Om stiftelsen Arkivet:

Senter for historieformidling og fredsbygging Statsarkivet var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet i krigsårene 1942 – 45. Kjelleren fungerte i denne perioden som arrest og forhørslokale. Stiftelsen Arkivet overtok 9. april 1999 Statsarkivets fraflyttede bygning. Fengselscellene og torturkamrene er rekonstruert og historiene som utspant seg i kjelleren er illustrert ved hjelp av montre og dukker i full størrelse. Fra åpningen i 2001 og frem til i dag har nærmere 70.000 mennesker besøkt Arkivet.