De oppdaget alle Amerika.

Men Bakkland har aldri gjort noe stort nummer av det, annet enn at han og kona Aslaug ble værende i lia helt sør i Vennesla, på vestsiden av riksvei 9, like før avkjørselen til Støleheia sett sørfra.

Der har klyngen på fire hus og ei hytte fått navnet Amerika.

Ingen skilt

Faktisk har ingen av de sju fastboende, hvis vi regner med en kjæreste, gjort noe offentlig vesen av navnet.

INNBARKET: Knut Ivar Bakkeland oppdaget sitt Amerika for 26 år siden. Foto: Lars Hollerud

Det har heller ikke veivesenet gjort.Derfor passerer daglig tusenvis til og fra Kristiansand og Setesdal, uten å ane at de faktisk er innom Amerika.

Det påtrengende spørsmålet er hvordan en bitteliten plass langs Setesdalsveien har fått samme navn som en hel verdensdel.

— Årsaken er visstnok at arbeidere som anla riksveien akkurat her, foretrakk å feriere i Amerika. Jeg skal ikke påstå at dette er korrekt. Men annen forklaring har aldri jeg hørt, sier Knut Ivar Bakkland, en nordlending som har vært "amerikaner" i 26 år. Teorien støttes av Nils Olaf Wehus, bosatt i Amerikas nabolag. Han mener navnet ble innført på 1800-tallet.

Demokrat

Vi spør Bakkland om han følger med på presidentvalget.

— Ja da. Republikanerne har ikke sjanse, de kan bare slåss. Obama blir uansett gjenvalgt. En sympatisk fyr. Kona, Michelle, gjør forresten en kjempejobb.

Bakkland omtaler 1990-tallet som sitt Amerikas storhetstid. Da var folketallet nær 20. Så flyttet gradvis barna ut og stillheten senket seg.

— Skriv at Amerika har egen busslomme og sånn sett er veldig sentralt. Dessuten har vi en bekk, mye skog og særdeles rikt fugle- og dyreliv. For ikke å snakke om voldsomme mengder blåbær og tyttebær, opplyser Knut Ivar Bakkland, en pensjonert postsjåfør som faktisk har gjort noe mange drømmer om i Amerika, han har gått til filmen, en film om kapertrafikk som har premiere til høsten.