KRISTIANSAND: — Det er i grunnen så enkelt som at alle på veien skal forholde seg til Vegtrafikklovens paragraf 3: "Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret." Gjør alle det, så bør det ikke bli noen konflikter, sier UPs distriktsleder på Agder, Øystein Krogstad.

Han er klar over at det oppstår en god del konflikter mellom bilister og syklister. Men likevel har ikke han mottatt noen henvendelser eller klager, ikke fra bilfolket og heller ikke fra syklende.

— Er du mosjonist på sykkel med brede dekk, synes jeg du skal holde deg på gang- og sykkelveien hvis en slik finnes. For de som kjører i stor fart på racersykkel med smale dekk kan det være farlig å kjøre på gang- og sykkelveien, de bør kjøre i veibanen. Men da er de som vanlige trafikanter og må forholde seg til trafikkreglene.- Når flere sykler sammen, må de vise hensyn og sykle en og en etter hverandre når det kommer biler og vil forbi. Bilistene på sin side skal vise hensyn og ikke presse seg fram, de skal passere syklister med god avstand. Det er viktig.

— Syklistene er myke trafikanter og må ta hensyn til det. Det hjelper jo ikke så mye å vise til rettigheter når du som syklist ligger der med brukne bein etter å ha blitt påkjørt av en bilist som har gjort en feil. Så vær forsiktig, ta hensyn. Bilistene må selvsagt huske på at syklistene har rettigheter, men at de er ekstra utsatt fordi de er myke trafikanter. Ta hensyn til hverandre og opptre aktsomt, er mitt råd, sier Øystein Krogstad.