— Ved å legge foreldrekonferansen til hjemmet, vil lærerne få et bedre innblikk i barnets hjemmesituasjon. På godt og vondt, sier Dagrun Eriksen.

Stortingsrepresentanten vil jobbe for å få dette punktet inn i KrFs partiprogram i forkant av neste års valg.

— Slik det er i dag, inviteres foreldrene til skolen. Samtalene foregår på skolens domene, og foreldrene må stå litt skolerett. Hvis vi legger en av de to årlige konferansene til hjemmet, gir det en større likevekt mellom lærere og foreldre, begrunner Eriksen.

Ryggsekk

I fjor deltok hun på en studietur til Nederland sammen med Stortingets kirke-, kultur— og utdanningskomité. Der besøkte komiteen en skole som hadde innført ordningen med foreldrekonferanser i hjemmet.- Barn har gjerne med seg en "ryggsekk" hjemmefra når de kommer på skolen. Det forventes at de skal legge den fra seg når de kommer inn i klasserommet. Ingen er slik. Vi trenger en større samhandling mellom hjem og skole. Dette er en mulig vei å gå for å få til nettopp det, sier stortingsrepresentanten.

Respekt

— Hva med foreldre som ikke ønsker et slikt besøk?

— Det må legges til rette for det med gode strukturer. En slik ordning krever god opplæring av lærere, og samtalene må håndteres med respekt.

Eriksen mener foreldrekonferanser i hjemmet er en naturlig utvikling når det gjelder å følge opp de yngste i samfunnet.

— Vi følger opp nyfødte barn. Etter at helseloven ble endret i fjor, skal kommunene påse at helsesøster besøker det nyfødte barnet i hjemmet etter fødselen. Jeg tenker at et hjemmemøte i året når barn når skolealder, kan være bra for de unge.

Undervurdert

Eriksen viser til den nye formålsparagrafen for barnehage og opplæring når hun skal understreke poenget sitt.

— Der står det blant annet at skolen skal i samarbeid og forståelse med heimen utruste barnet for livet. Thomas Nordahl ved Høgskolen i Hedmark er en av våre fremste fagfolk på dette området. Han sier det er ekstremt viktig å få foreldrene med i samarbeidet mellom skole og hjem. Jeg mener dette er undervurdert i den norske skolen, sier Dagrun Eriksen.