KISUMU: Vest-Agder fylkeskommune opplyser i formiddag at eleven er koblet fra respirator.

— Utenfor livsfare

Fylkeskommuen fikk i formiddag en epost fra Kenya med opplysninger om jentas tilstand mandag morgen. Søndag kveld så det mørkt ut, men så bedret situasjonen seg betraktelig.

— Legene sier hun er utenfor livsfare. Hun er våken, men blir fortsatt overvåket av sykehuset. Senere i ettermiddag skal hun til CT-skanning, som vil kunne gi ytterligere informasjon om hennes tilstand, skriver fylkeskommunen på sin hjemmeside.

Nordmannen Jan Kristensen driver et gatebarnprosjekt i den afrikanske byen og ble kontaktet da trafikkulykken skjedde. Han kom akkurat tilbake fra sykehuset da Fædrelandsvennen var i kontakt med ham ved 10.30-tiden mandag formiddag.

— Hun var meget dårlig, men det ser heldigvis ut til å gå bra med henne. Hun er nå koblet fra respirator, opplyser Jan Kristensen som er bosatt i Kisumu.

Skadet på skoletur

Det var søndag ettermiddag at skoleeleven fra Kristiansand ble skadet i en trafikkulykke i forbindelse med en skoletur til Kenya.

Venndølen Øystein Bronebakk (18) omkom i ulykken. Ifølge Kristensen har en av de andre elevene pådratt seg hofteskader, mens de andre skal ha kommet fra ulykken med lettere skader.

Flere elever skrives ut

Kommunikasjonsrådgiver Cheryl Macdonald opplyser at 12 av de 14 i reisefølge ble innlagt på sykehus etter ulykken. Én elev og én lærer ble aldri innskrevet da de ikke hadde behov for legehjelp. Mandag ettermiddag blir trolig tre eller fire elever av seks elever utskrevet fra sykehuset.

Av de 14 i reisefølget var det en ansatte ved Elkem Solar i Kristiansand. Vedkommende skal ikke være alvorlig skadet.

Elevene og lærerne er innlagt ved The Aga Khan Hospital i Kisumu. Dette er ifølge Jan Kristensen et stort sykehus.

Kristensen opplyser at ulykken skjedde da reisefølget kjørte på en hovedvei i retning mot Uganda. Selve ulykkesstedet ligger noe utenfor havnebyen Kisumu, som er Kenyas tredje største by.

Delegasjonen fra Kvadraturen skolesenter satt i en form for minibuss da ulykken inntraff.

— Mistet bremsene

— En lastebil skal så ha kjørt inn i bilen bakfra. Ifølge mine opplysninger satt den nå omkomne gutten bakerst i bussen. Jeg har fått opplyst at lastebilen trolig mistet bremsene, opplyser Kristensen.

Det er foreløpig noe uklart om delegasjonens minibuss var i bevegelse eller stod stille da lastebil kjørte inn i kjøretøyet. Kristensen har ikke hørt at sjåføren ble skadet i ulykken.

Kristensen opplyser til Fædrelandsvennen at det nå jobbes intensivt for å få de overlevende raskt hjem til Norge.

— De gjør alt de kan for å komme hjem til Norge så raskt som mulig. Jeg har ikke hørt at pårørende er på vei ned til Afrika ettersom de bare ønsker å komme hjem, sier Kristensen.

Ifølge hjelpearbeideren var det folk i lokalbefolkningen som først varslet ham om ulykken.

— Vi driver en skole her på stedet. Da jeg ankom skolen i dag snakket flere om ulykken, og lurte på om jeg hadde hørt om ulykken, sier Kristensen.

- Kaotisk

Siden 2008 har Kvadraturen Skolesenter i Kristiansand deltatt i et samarbeid med Elkem Solar sammen med Kisumu Polytechnic i Kisumu i Kenya og bistandsorganisasjonen Arc-aid.

Torunn Christiansen, ansvarlig for økonomi og administrasjoni Arc-aid, har vært i kontakt med daglig leder Kjellan Spinnangr på melding idag.

Han er Arc-aids representant i Kisumu.

— Han sier at det er veldig kaotisk. Han virkerveldig preget av det som har skjedd, sier Christiansen.

— Dette er en forferdelig tragedie. Vi er alle isjokk her, og vi tenker på pårørende og de som var involvert i ulykken. Vihåper at det går greit med dem som er på sykehuset, sier Torunn Christiansen.