Gjørme: Her er jeg i aksjon i gjørma på Evje. Det var heftigere enn jeg trodde. Foto: Stian Isaksen Johansen
Med gjørme fra innerst til ytterst, knottstikk, skrikende befal i øret og iskaldt vann opp til ørene er dette en av de råeste og tøffeste utfordringene jeg noensinne har vært borti. Foto: Stian Isaksen Johansen
Aldri før har jeg vært så glad for å gå på en grusvei. Foto: Stian Isaksen Johansen

EVJE OG HORNNES: I utgangspunktet skulle jeg skrive en reportasje om årets opptak til lederutdanning i Forsvaret. Etter litt om og men, ble det avgjort å gjøre en ny vri på saken for å komme enda tettere innpå opptaket.

Jeg tok utfordringen, og sa ja til å være med aspirantene på opptak til krigs— og befalsskolene.

Sammen med Fædrelandsvennens eminente kameramann, Jim Rune, la vi kursen oppover dalen mot Evjemoen skyte- og øvingsfelt.

Med utdelt militæruniform, ørepropper og hjelm var jeg klar for å teste ut en av de verste øvelsene.

Det var tid for å legge vekk alle skrekkhistorier jeg hadde hørt om militæret

Jeg ble kjørt ut i skogen i en militærjeep og plassert på lag nummer fire sammen med 6 aspiranter fra hele landet.

Det var tid for å legge vekk alle skrekkhistorier jeg hadde hørt om militæret, og gjøre det man fikk beskjed om av laglederen.

Jeg angret litt på at jeg hadde sagt ja til å være med på dette stuntet da vi nærmet oss den gjørmete båreløypa, men nå var det ingen vei tilbake.

Båreløypa er en fysisk krevende lagøvelse gjennom skog, vann og gjørme hvor hensikten er å frakte en "pasient" på en selvlaget båre, bestående av to tunge tømmerstokker og tøyfiller.

Da skudd ble avfyrt i felten, skulle man legge seg ned på bakken rett som det var.

— Hold skuldrene under vann! Dere må gå tilbake, lød skriket fra befalene på sidelinja.

Vi hadde gått på feil, og måtte derfor ut i det iskalde vannet enda en gang. Da vi endelig hadde kommet oss ut av vannet, satt jeg bom fast med begge støvler i gjørma. Heldigvis fikk jeg hjelp av de andre på laget til å komme meg opp igjen, rett før vi ble omsvermet av hundrevis av knott.Jeg kjente at beina mine var på vei til å gi etter for gjørma nok en gang, da laglederen sa vi snart var i mål.

Aldri før har jeg vært så glad for å gå på en grusvei.

Med gjørme fra innerst til ytterst, knottstikk, skrikende befal i øret og iskaldt vann opp til ørene er dette en av de råeste og tøffeste utfordringene jeg noensinne har vært borti.

En litt annerledes dag på jobb jeg ikke kommer til å glemme med det første!

All ære til årets aspiranter!

Her kan du se video av Jorunns dag på Evjemoen