— Jeg driver politikk, ikke filologi.

— Med fullverdig sykehus mener jeg et sykehus i Arendal som har de viktige funksjonene. Ikke alt naturligvis, men Arendal skal ha et sykehus med nære, gode tilbud for befolkningen i Aust-Agder, sier Freddy de Ruiter, Aps førstekandidat i Aust-Agder.

FACEBOOK: Aps Freddy de Ruiter har ordnet seg dette bildet på Facebook. Nå får han kritikk fra partifelle i sykehusstyret for ordbruken.

Aps Jan Oddvar Skisland er nestleder i styret for Sørlandet sykehus, og på spørsmål fra Fædrelandsvennen om hva han mener om å garantere et fullverdig sykehus, sier han dette:

— Meningsløst

— Det er sykehusstyrene og helseforetakene som i detalj vurderer funksjonsdelingen mellom sykehus, så hva Arbeiderpartiet kan garantere her, er jeg høyst i tvil om. Dessuten er fullverdig sykehus et meningsløst ord, sier Skisland.

— Hva mener du med det?

— Vi har ikke ett eneste fullverdig sykehus med alle funksjoner i Norge. Rikshospitalet kommer nærmest, men. Utfordringen fremover er å fordele funksjoner mellom sykehus, til beste for pasientene. Vi kan ikke ha alt, alle steder. Skal vi fortsatt ha tre sykehus på Sørlandet, er deling av funksjoner helt nødvendig.

— Derfor har vi i styret forlatt ordet likeverdige tilbud og erstattet det med balansert tilbud i Arendal og Kristiansand, for vi kan ikke ha all kompetanse begge steder, men vi søker å opprettholde volumene omtrent som i dag.

— Vi ønsker ikke å bygge ned i Arendal, men vi ønsker å drive Sørlandet sykehus slik at flest mulig funksjoner kan tilbys i landsdelen. Da må vi funksjonsdele, og da blir ordet fullverdig mer enn merkelig, sier Skisland.

Har statsrådens ord

Freddy de Ruiter synes utgangspunktet er godt hvis det kun er ord som splitter.

— På politisk må det være lov å si fullverdig i en valgkamp. Dessuten har jeg helseminister Gahr Støres ord for det. Han garanterte et fullverdig tilbud i Arendal på en helsedebatt under Arendalsuka. Den uttalelsen stoler jeg på, og jeg ser på Skisland som en god mann som kan få til en god utvikling også for oss i Arendal, sier de Ruiter.

— Også jeg ser at funksjoner må deles, men Spekkhoggingen på Arendal sykehus må ta slutt. Dessuten er privatisering største trussel mot sykehustilbudet, også i Arendal. Der garanterer Ap å stå på for et offentlig tilbud, sier de Ruiter.

- Helt greit

Venstres stortingskandidat på Agder, Hans Antonsen, er enig med Skisland i at fullverdig er et lite presist ord. Samtidig er han enig med de Ruiter.

— I en valgkamp må det være helt greit å spisse ordbruken. For meg betyr et fullverdig sykehustilbud at vi beholder gode akuttfunksjoner i Arendal og at vi funksjonsdeler på en balansert måte. Vi skal ha gode, solide sykehus både i Arendal og Kristiansand. Jeg mener vi bare kan begrave debatten om ett, nytt sykehus. Arendal skal ha et godt sykehustilbud, sier Antonsen, som mener en politiker må få lov å hevde det med styrke.

— Ingen kan garantere sånt

Svein Harberg Foto: Jarle R. Martinsen

Høyres førstekandidat i Aust-Agder, Svein Harberg, mener Freddy de Ruiter tar munnen for full når han bruker ordet garanti.

— Det er helseforetakene som foretar det vesentligste av funksjonsfordeling mellom sykehus. Å da gå ut og garantere noe som stortingskandidat på vegne av sitt parti. . . Nei, da lover man fort mer enn man kan holde, sier Harberg

Selv er han klar på at det skal være skikkelig akuttilbud i Arendal også i fremtiden. Han sier Høyre går inn for gode, lokale akuttilbud med dertil hørende støttefunksjoner.

— Men vi vil legge ned helseforetakene og erstatte dem med en nasjonal sykehusplan. Da kan ingen si eksakt hva som kommer hvor. Det viktige er å bygge opp kompetanse, og å sikre kvalitet til pasientene. Da må vi fordele noen funksjoner mellom sykehus, sier Harberg.