KRISTIANSAND: — Jeg kan bekrefte at ved noen av innbruddene, så har huseierne i forkant blitt ringt opp på fasttelefon fra utenlandske nummer, sier fungerende etterforskningsleder Hans Jørgen Beckmann i Agder politidistrikt.

ER DU OPPRINGT FRA UKJENTE UTENLANDSKE TELEFONNUMMER?

Politiets operasjonssentral ber deg gjøre følgende:

1. Gå til: politiet.no

2. Velg tips

3. Velg Agder politidistrikt

4. Oppgi telefonnumre som det er ringt fra, samt ditt eget navn og telefonnummer.

Innbruddsbølge

Siden forrige torsdag har det kommet melding om en rekke innbrudd i hus fra Søgne, Gimlekollen, Søm, Hamresanden, Høvåg og Risør. Det skal være flere likhetstrekk mellom innbruddene.

— Vi ser etter sammenhenger ved alle innbruddene som er meldt den siste tiden. Det gjøres kriminaltekniske undersøkelser på åstedene. Vi sjekker spor, fingeravtrykk og så videre. Men det er for tidlig å slå fast at det er en bande, sier Beckmann, som legger til at det tar tid å få svar på prøver og fingeravtrykk.

Maling fra Søgne funnet på Gimlekollen

Fungerende etterforskningsleder Hans Jørgen Beckmann. Foto: Hallgeir Oftedal

— Det skal være funnet malingsrester på Gimlekollen, som stammer fra en av boligene der det var innbrudd i Søgne?- Vi kan ikke slå fast at det er slik. Men det er funnet malingsrester på et åsted, der vi sjekker ut om de kan være fra et annet åsted. Men det tar litt tid før vi får bekreftelser på de kriminaltekniske undersøkelsene, sier Beckmann.

Han bekrefter at innbruddstyver ved et par av innbruddene har brukt brekkjern for å komme seg inn. Men ikke ved alle.

— Ved et av innbruddene lot tyvene kredittkort ligge, mens de tok penger fra lommeboken?

— Jeg vet ikke om det skal være et fellestrekk ved flere innbrudd, sier Beckmann.

Mulige gjerningsmenn

— En nabo til to innbruddsoffer på Gimlekollen fikk utenlandske selgere på døren før innbruddene skjedde?- Vi har dessverre ikke fått noen god beskrivelse av dem. Det kan også være at de var dørselgere. Men vi sjekker om det kan være en sammenheng her, sier Beckmann.

Ikke hærverk

— Ved et av innbruddene forteller offeret at det ikke var begått hærverk. Er det et fellestrekk ved flere innbrudd?

— Ja, det kan være en av mange muligheter, der vi ser at de er ute etter kontanter, smykker og sølvtøy. Hvis det er begått hærverk, er det gjerne andre som står bak, sier Beckmann.

Grenseoverskridende samarbeid

SØLVTØY: Fra Høvåg stjal tyvene smykker og sølvtøy. Foto: Kristin Ellefsen

— Samarbeider dere med andre politidistrikt?- Når det er mange innbrudd som nå, har det vært naturlig å ta kontakt med politiet i Vestfold og andre distrikter. Men vi har ikke fått noen bekreftelser på at det er de samme som står bak innbrudd her som der, sier Beckmann.

— Er innbruddene prioritert?

— De er prioritert. Når det er en slik økning i villainnbrudd, så er vi interessert i tips, beskrivelser av mistenkelige personer og bilnummer, sier han.

Alarm

— Er det slik at innbruddene utelukkende er begått i boliger uten alarm?

— Vi har ingen nøyaktig oversikt over det nå. Men erfaringsmessig så er det en fordel å ha alarm, selv om det ikke er noen regel uten unntak. Det er også innbrudd i boliger med alarm, sier Beckmann.