KRISTIANSAND: — Jeg har holdt på i ti år nå, og det har vært de samme argumentene hele tiden om at vi vil bli konkurrenter til det offentlige og ta deres nøkkelpersonale. Men vi har aldri rekruttert kirurger fra Sørlandet sykehus til faste stillinger så lenge jeg har jobbet, sier Per Kristian Andersen, klinikksjef ved Teres Sørlandsparken.

Den private klinikken har vokst under de rødgrønne. Først og fremst som følge av flere helseforsikringer. Nå har de 16 ansatte og en omsetning på 30 millioner i året.

— Sørlandet sykehus omsetter for 3,5 milliarder, så vår omsetning er på under en prosent av det. Jeg blir nesten litt beæret når Pål Friis hevder at vi vil ødelegge for det offentlige helsevesenet hvis flere private får slippe til.

Svartmaling

Friis gikk fredag ut i Fædrelandsvennen og advarte mot Høyre og Frps politikk. De vil at alle som har rett på behandling, kan velge fritt mellom offentlige og private. De mener det vil øke kvaliteten på tjenestene og fjerne køene.

— Det er på tide å snakke om alle de som står i kø. Jeg er enig med Ingunn Foss i Høyre når hun sier at det er 236.000 i helsekø som vi kan hjelpe. Vi må slutte med dagens polariserte debatt, mener Andersen.

Pål Friis hevder på sin side at systemet vil føre til at de private vil ta de lette lidelsene, mens det offentlige må ta de kompliserte. I tillegg mener han at det offentlige vil bli tappet for kompetent arbeidskraft siden det private kan tilby mer lønn.

— Jeg har mye mer tro på dialog og samarbeid mellom oss og sykehuset for å finne ut hvordan vi kan hjelpe hverandre. I dag leier vi inn kirurger som til vanlig jobber ved andre helseforetak. Samtidig har vi to svært kompetente plastiske kirurger som vi gjerne kan leie ut til sykehuset.

- Men vil ikke dere uansett tjene mer med en borgerlig regjering?

— Volumet vil øke, men vi har en vekst også i dag på grunn av økning i privat forsikring. Allerede nå har vi ventelister av pasienter.

Kortere køer

Han sier at selv om en ny borgerlig regjering vil slippe til flere private, vil staten sette rammene ved å bestemme hvem som får starte opp private sykehus og hvor mye de private skal få betalt for hver enkelt pasient.

Han tviler også på at det i et lite land som Norge vil være mulig å bygge opp store private sykehus som kan konkurrer med det offentlige om komplisert behandling.

— Betyr ikke det at de private vil bygge opp tilbud for de med lette lidelser, mens en kreftpasient blir stående i offentlig helsekø?

— Det vil likevel være bra for det offentlige og for pasientene at køene til sykehuset blir kortere. Og helsenytten av å få en sykmeldt tidlig tilbake i jobb vil uansett være stor, selv om han lider av det man kaller lette lidelser.

Andersen mener også at de private aktørene kan korte ned køene ved å utrede pasienter som dermed slipper å stå i helsekø.

— Da jeg drev Omnia i Kristiansand sentrum, fikk vi hundre urologiske henvisninger fra Sørlandet sykehus. Vi fant to - tre tilfeller som hadde behov for videre utredning. Dermed kom de tidligere i behandling enn de ellers ville ha gjort.

Konsekvenser på sikt

Overlege Pål Friis presiserer at han ikke er imot private. Men han vil at det er det offentlige som skal ha kontrollen ved at de kjøper opp tjenester der det er flaskehalser og køer.

— Det er et system som fungerer bra i dag, og det kan vi gjerne ha mer av. Mitt poeng er at Høyre gir fra seg kontrollen og at vi ikke vet konsekvensene av en slik politikk om ti og tjue år, sier Friis.

— Men vil ikke de private uansett bli små sammenlignet med det offentlige?

— Vi vet ikke hvordan dette vil slå ut. Andersen har rett i at hovedtyngden vil være på det offentlige og at det i første omgang kun vil gjelde noen sektorer. Men for disse sektorene vil det bety en svekkelse lokalt, sier Friis

Han mener øre, nese, hals og ortopedi er fagområder som vil bli svekket.

— På røntgen har vi allerede hatt problemer med fagfolk som følge av privatisering, sier Friis.