AGDER: — Selv om saken egentlig er oppklart, så må vi vente på analysen fra Kripos. Vi må ha bekreftelse på stofftype, vekt og hvilken styrke stoffet har, fordi det har betydning for straffeutmålingen, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

Ett år i kø

Etter det Fædrelandsvennen får opplyst ligger det ferdige, oppklarte saker med tilståelser i Agder politidistrikt, som er blitt ett år gamle i påvente av analysen fra Kripos.

— Saksbehandlingstiden hos Kripos kanutgjøre hoveddelen av saksbehandlingstiden når vi i enkelte saker opplever at det har gått seks til åtte måneder hos Kripos før analyseresultatet foreligger. I flere saker er vi ferdig med våre etterforskningsskritt i løpet av bare noen dager eller noen få uker, sier Pedersen.

narko.jpg

I kø uten dom

Også personer som sitter fengslet må vente uten dom på Kripos sine analyser.

— For folk som sitter fengslet, og må vente i månedsvis på analysen, så er det klart dette er veldig negativt, sier Pedersen.

— I de alvorligste sakene med større beslag hvor personer sitter fengslet, får vi prioritet når vi ber om det. Men saksbehandlingstiden har også her utviklet seg klart negativt, og det tar i dag betydelig lengre tid enn tidligere før analysesvaret foreligger, selv om vi ber om prioritet når vi sender over sakene, opplyser Pedersen

Nye stoffer

— Saksbehandlingstiden har gått dramatisk opp. Det skyldes at Kripos sliter med analysekapasiteten. Dette er tatt opp med Kripos. Det er flere årsaker, men hovedgrunnen er store mengder med syntetisk cannabis som beslaglegges, og som må analyseres. Det har spilt vesentlig inn på Kripos' kapasitet til å analysere narkotika, sier kriminalsjefen.

— Situasjonen er annerledes for analyse av for eksempel fingeravtrykk og dna. Men når det gjelder narkotiske stoffer er vi pålagt å analysere det over en viss mengde, selv om det foreligger tilståelse, sier Pedersen.

Bekymret for fristene

Narkotikasaker som ikke kan føres for retten er et alvorlig problem for politiet.

— Saksbehandlingstiden har økt i de alvorligste sakene, der folk sitter fengslet.

— En annen utfordring er unge lovbrytere, som er en prioritert gruppe. Der har vi en frist på 42 dager til å få sakene ferdig avgjort fra politi og påtalemyndighet. Dessverre har vi saker der det har gått mer enn 120 dager etter at vi sendte stoffet til analyse uten at svar foreligger.Det til tross for at vi også har purret opp sakene, opplyser Pedersen.

Ødeleggende

— Vi har også vanlige saker, ikke store saker, som ble avgjort i januar, men der vi ikke kan regne med å få analysen før etter sommeren. Åtte-ni måneders behandlingstid er helt ødeleggende for fremdriften vår, sier Pedersen.

— Ser politiet løsninger i sikte?

— Det analyseres for mange små narkotikabeslag, som tar for mye kapasitet. Ikke bare hos Kripos, men vi belaster også rettsapparatet med en mengde små narkotikasaker. Her har Riksadvokaten et nytt rundskriv under utarbeidelse, som kan lette situasjonen noe ved at flere blir bøtelagt. Det betyr ikke legalisering av narkotika på noe vis, men at nivået for hvilke saker som kan bøtlegges heves. Det er snakk om å tilpasse seg utviklingen de siste årene, sier Pedersen.

Kapasitet

— Samtidig kan det være at politiet i en del sammenhenger sender inn for mange prøver til analyse, og at vi kunne vært bedre til å sile det som skal sendes inn. Men hovedproblemet er at kapasiteten hos Kripos er forverret etter at de nye syntetiske kannabis-stoffene kom for fullt. Til sjuende og sist er dette et ressursspørsmål for Kripos, sier han.

— Og det er trist, legger han til. - For utviklingen hos Kripos var positiv inntil utviklingen snudde dramatisk for et par år siden.

Hindres av utdatert datautstyr

Den dramatiske økningen i antall narkotikasaker har ført til at Kripos er blitt et forsinkende element i straffesakskjeden. Det bekrefter avdelingsleder Dag Størksen ved Kriminalteknisk Avdeling, Kripos.

Størksen opplyser at saksmengden nå er cirka 50 prosent høyere enn gjennomsnittet for perioden 2003-2009. Prognosen for 2013 er på totalt 30.000 saker.

Antallet analysesaker har økt med seks prosent i samme periode.

— Samtidig som antall saker øker, har kompleksiteten i sakene stadig blitt større. Ulike stoffer i en og samme sak er helt vanlig, og ofte ser vi også ulike stofftyper i en og samme blanding. I tillegg kommer det jevnlig inn nye syntetiske stoffer. Dette gjør analysearbeidet mer omfattende – og krever også større utviklingsarbeid enn tidligere, forteller Størksen.

Kripos opplever samtidig at politidistriktene ønsker en stadig grundigere undersøkelse av sakene.

Størksen forteller at der gjort flere grep for å effektivisere analyseproduksjonen, og i 2012 prioriterte Kripos midler av eget budsjett til fire nye stillinger. De tiltakene som Kripos selv har iverksatt, er imidlertid ikke tilstrekkelig for å håndtere utviklingen. Utdaterte datasystemer fører til mye manuelt arbeid og er det største hinderet for effektiv saksbehandling og laboratoriedrift innen området narkotikaanalyser.

— Kripos vurderer situasjonen som utilfredsstillende både for politidistriktene og for Kripos, og vi har en god dialog med Politidirektoratet om situasjonen og mulige løsninger, sier Dag Størksen.