Med sine 20.000 kvadratmeter vil Q42 ruve godt i bybildet. Foto: Brick Visual
Slik vil kongressenteret, menighetsbygget og eldreboligene fremstå når det etter planen skal stå ferdig om to år. Foto: Brick Visual

– Rivingsarbeidene i kvartal 42 i Kristiansand har så langt gått etter planen. Hensynet til naboer og trafikken i gatene gjør at det tar tid, og vi vil nok ikke være ferdige å rive før i midten av januar, sier prosjektleder Arne Bjørnseth Nilsen i BRG Entreprenør.

Torsdag kveld ble øvre del av Dronningens gate sperret for all trafikk, og anleggsmaskiner med påmontert spesialutstyr plukket det gamle Filadelfia-bygget fra hverandre bit for bit.

Siden midten av november har bygg for bygg blitt revet i Kvartal 42. Arne Bjørnseth Nilsen anslår at de nå har revet mellom 60 og 70 prosent av bygningsmassen. Det som tar tid er å demontere og sortere rivningsmaterialene. Mandag vil Dronningens gate på nytt bli stengt, da den høyeste delen av Filadelfia-bygget ut mot gata skal legges i grus.

En større teknisk utfordring blir det når rivingsarbeidene kommer til hjørnebygget i Dronningens/Kronprinsens gate. Dette bygget er en del av murbyen, og fasaden er fredet og skal bevares.

Store utgravinger

– Når vi blir ferdige med rivingsarbeidene og får ryddet området, vil det bli klargjort for å starte de omfattende utgravingene på eiendommen. Vi skal grave oss ned to etasjer under bakken, og kjøre bort til sammen 30.000 kubikkmeter sand, noe som tilsvarer 2000-3000 lastebillass, sier Arne Bjørnseth Nilsen.

Signalbygg

– Vi mener bygget Q42 som er tegnet av den norske arkitekten Kristin Jarmund, vil forskjønne og fornye denne delen av Kvadraturen, sier Filadelfias prosjektleder Billy Øksendal.

Den 1650 medlemmers store menigheten samarbeider med entreprenørene BRG og HSH om Q42. Utbyggingen består av 71 leiligheter, et stort kongressenter med 1450 sitteplasser eller plass til opptil 2000 personer ved konserter eller lignende. I tillegg kommer servicearealer, kontorer, spisested og trivselssenter. Under bakken kommer det et parkeringsanlegg med plass til 85 biler som i stor grad vil bli tilbudt leilighetseierne.

– Vi arbeider med løsninger for å få tilgang på flere parkeringsplasser. Vi skulle egentlig hatt flere under bakken, men antallet ble redusert på grunn av store kostnader, sier Billy Øksendal.

600 millioner

Totalt vil nybygget bli nesten 20.000 kvadratmeter stort, hvorav kongressdelen vil utgjøre ca 6000 kvadratmeter. De totale utbyggingskostnadene er beregnet å bli 600 millioner kroner.

– Vi har til nå solgt 22 leiligheter og en del garasjeplasser for til sammen 100 millioner kroner. Når det gjelder leilighetene så er det tegnet salgskontrakter for 32 prosent av totalsummen. Selve byggingen vil imidlertid ikke bli påbegynt før vi har solgt leiligheter for 40 prosent av den samlede salgsverdien, sier Billy Øksendal.

Han sier salget har gått jevnt og trutt, og forventer at det vil ta seg opp på nyåret når potensielle kjøpere har lagt jula bak seg.

Langt løp

– Vi brukte fire år på å få regulert ferdig prosjektet, men det er ikke lengre enn det en må forvente for et så stort prosjekt inne i bykjernen, sier Billy Øksendal.

Menigheten holder i byggeperioden til i Marvika, i de tidligere lokalene til Forsvaret og øvingshallen til divisjonsmusikken.

– Bra for landsdelen

Regiondirektør Siri Mathiesen i Næringslivets Hovedorganisasjon Agder mener det er veldig positivt at Kristiansand og landsdelen nå får et nytt stort kongressenter med plass til mange deltakere.

– Jeg tror dette vil kunne føre til at det blir lagt flere kongresser og større møter til byen, noe som både vil generere aktivitet og være med å sette landsdelen på kartet. Altfor ofte ser vi at det ikke finnes store nok konferansesentre eller hotellkapasitet i små og mellomstore byer for å kunne være vertskap for de største arrangementene, sier Siri Mathiesen.

Regiondirektøren i NHO sier hun har sans for at aktører investerer og satser på ideer som de har tro på vil kunne svare seg økonomisk.