Det var en glad Eva Aabel Retterholt som kunne fortelle om Bulystmidler og om prosjektet Engeslandtunet i juni i år. Foto: Jostein Blokhus

BIRKENES

— Det er glød, entusiasme og motivasjon for å jobbe videre med Engeslandtunet. Ideene er mange. Og en 20 mål stor eiendom er nå i ferd med å bli kjøpt av bygdefolket. Dette blir et samvirkeforetak, Engeslandtunet SA. Nå begynner vi å planlegge på området, hvordan skal den nye butikken være, hvordan skal den ligge og hva skal dette tunet inneholde av elementer. Etter hvert vil vi så få fram et bilde på hva det vil koste å jobbe med en finansieringsplan, sier prosjektansvarlig Arild Tveide i Birkenes kommune.

Egnet for riving

Prosjektet er på sett og vis todelt, der man først får på plass nye butikklokaler. Så skal man se på totalområdet. De 20 målene ligger på nedsiden av det tidligere kommunehuset der butikken på Engesland ligger i dag. Til tross for at dette bygget ikke er mer enn 57 år gammelt, er det mest egnet for riving.

— Det har vært to undersøkelser på huset. Taket begynner å lekke. Bare å skifte taket koster godt over en halv million. Det elektriske anlegget er ikke etter dagens standard. Røranlegg måtte også ha vært skiftet ut. Konklusjonen hos de firmaene som har vært inne, har vært at man like gjerne kan bygge nytt. Det ville kostet flere millioner å få bygget renovert, sier Tveide.

Trolig vil bygget bli fjernet, men det har flere eiere. Og det prosjektet som er i gang nå, ser heller på mulighetene med nybygging.

Et nytt bygdesenter

— Vi ser for oss butikk og boliger for eldre og unge. Tanken er å ha et aktivitetsrom og bruke kreativiteten. Her kan man ha alt fra møter til selskaper - og kafé på dagtid. Vi vil ha det i bruk 16 timer i døgnet. En virkelig samlingsplass, sier Tveide.

I juni fikk prosjektet Engeslandtunet 600.000 i Bulystmidler av Kommunal- og regionaldepartementet. Vegusdal og det gamle kommunesenteret Engesland hadde da vært med i det såkalte LISA-prosjektet "Landsbygdutvikling i Skandinavia" sammen med blant andre Herefoss. Både nærbutikk og bensinpumpe var blitt reddet. I tillegg er tunet blitt ett av fem pilotprosjekt i "Fremtidens bygder". Dette innebærer at man kan få 200 timer med solid konsulenthjelp.

— Dette er to forskjellige prosjekt, men de henger jo i hop, sier Tveide.

— Men uansett, om man skal bygge, er det jo snakk om noen millioner?

— Vi må ut og jobbe med finansieringsmuligheter. Bygdefolket må nok inn med noen kroner. Og skal man bygge ny butikk, finnes det støtteordninger i Merkurprogrammet. Vi er i dialog med en bank. Det finnes også andre finansieringsmåter som vi skal se på. Nå skal vi sette oss ned og lage en fremdriftsplan, sier Tveide.

I løpet av 2014 vil veldig mye være avklart. Men han ser nok ikke for seg at spaden kommer i jorda neste år. Prosjektleder er Trond Eirik Jaabæk fra Engesland.