NVE gir Tonstad Vindpark tillatelse til å bygge Tonstad Vindkraftverk i kommunene Sirdal og Flekkefjord i Vest-Agder. Vindkraftverket vil bestå av inntil 64 turbiner, ifølge en melding fra Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE).

2,3 milliarder

— Det er gledelig. Dette betyr mye for oss, for kommunene, for grunneierne og for miljøet, sier prosjektleder i Tonstad Vindpark AS, Helge Toft.

Han arbeider i Havgul, som har ansvaret for konsesjonssøknad og prosjektutvikling. Nå skal de finne investorer til prosjektet som har en anslått kostnad på 2,3 milliarder kroner. Så skal det bygges ut og driftes. Da kan norske kraftverk, som Agder Energi, være blant interessentene.

— Det er flere som er interessert, men jeg vil ikke uttale meg om hvem. Det tar selvfølgelig litt tid å få finansiert 2,3 milliarder kroner. Strømprisene er lave for tiden, men dette er et langsiktig prosjekt. Både vi og NVE har lagt til grunn at det er regningssvarende, sier Toft.

Hele Kristiansand

Produksjonen på Tonstad Vindkraftverk vil gi rundt 620 gigawattimer ny kraftproduksjon i året. Det tilsvarer omtrent 30.000 husstander, som igjen tilsvarer alle boligene i Kristiansand kommune.

NVE har lagt vekt på at det er gode vindforhold i planområdet og at Tonstad vindkraftverk vil være et viktig bidrag til å oppfylle politiske målsetninger om økt satsing på fornybar kraftproduksjon.

For å nyte godt av de grønne elsertifikatene må vindmøllene levere strøm inn på Statnetts linjer innen 2020. Helge Toft tror de skal klare det to år før. Det forutsetter en kraftig forbedring av nettet i området.

— Nå har vi fått konsesjon, men nesten alle konsesjoner i Norge blir anket inn til Olje- og energidepartementet. Først når vi har en rettskraftig konsesjon om et års tid, kan vi ta en investeringsbeslutning. Det håper vi å gjøre i 2015. Så tar det halvannet til to år å bygge en vindpark av denne størrelsen, sier Toft.

- Skader natur

Vindkraftverket er omstridt, og over 600 personer har engasjert seg imot på grunn av store naturinngrep. Også Naturvernforbundet i Vest-Agder har vært skeptiske. Både fylkesutvalget i Vest-Agder fylkeskommune og Fylkesmannen i Vest-Agder gikk imot.

Etter NVEs vurdering er fordelene større enn ulempen. Etter NVEs vurdering er de viktigste negative virkningene for Tonstad Vindkraftverk knyttet til landskap, friluftsliv, støy og påvirkning for rødlistet fugl, særlig hubro. NVE har derfor satt ei rekke vilkår til konsesjonene. Blant vilkårene er etablering av buffersone på minimum 1000 meter fra kjente reir for hubro og avbøtende tiltak i forbindelse med påvirkning for støy- og skyggekastende bygninger.

— NVE konstaterer at Fylkesmannen i Vest-Agder har motsagt seg vindmølleparken på grunnlag av påvirkning for blant annet naturmangfold, særlig hubro. Kommunene er positive til løyve til vindkraftverket, påpeker NVE i sin melding.