En kvinnelig ansatt har gått tilsøksmål mot sin arbeidsgiver, Vennesla kommune. Foto: Henrik Ihme
En kvinnelig ansatt har gått tilsøksmål mot sin arbeidsgiver, Vennesla kommune. Foto: Henrik Ihme
En kvinnelig ansatt har gått tilsøksmål mot sin arbeidsgiver, Vennesla kommune. Foto: Henrik Ihme

— Min klient stevner kommunen for ulovlig gjengjeldelse etter arbeidsmiljøloven. Hun opplevde en svært vanskelig arbeidssituasjon etter at hun varslet ledelsen om kritikkverdige forhold, sier kvinnens advokat Carl Henning Leknesund til Fædrelandsvennen.

Rådmann Svein Skisland sier til Fædrelandsvennen at han ikke vil uttale seg om saken utover at kommunen nå skal gi sitt tilsvar til stevningen.

— Når får denne saken gå sin gang, sier han.

Fikk det vanskelig

Den høyt utdannede kvinnen har jobbet innen fagfelt med barn i over 20 år. Hun har i flere år vært ansatt i Vennesla kommune. Det var i 2011 kvinnen varslet om et forhold hun mente var kritikkverdig, skriver Vennesla tidende, som først meldte om saken tirsdag.

Ifølge kvinnen fikk et barn som allerede var i en svært vanskelig livssituasjon, en betydelig forverret situasjon på grunn av offentlig ansattes handlinger. Kvinnen varslet skriftlig om det hun mente var offentlig omsorgssvikt, men etter varslingen skal hun ha fått en svært vanskelig arbeidssituasjon.

– Hun fikk aldri noe svar på hva som ble gjort med varslingen, selv etter gjentatte purringer. Min klient opplevde økende grad av utfrysning, og at man var ute etter å ta henne, sier Leknesund til lokalavisen.

Han sier videre at hun ble møtt med avvisning, krenkelser og falske anklager fra ledere i kommuneadministrasjonen da hun purret for respons på den skriftlige varslingen.

Vil belyse

Kvinnen har gjort det klart at hennes overordnede mål med stevningen er å sette lys på at offentlig ansatte beskytter sine kolleger i stedet for å ta barna på alvor og varsle om svikt i tjenesten.

Til Fædrelandsvennen sier hun ønsker å sette søkelys på hva hun mener er en ukultur.

— For å forebygge at barn blir krenket av offentlig ansatteer det helt avgjørende at ledelse og administrasjon både i barnehager, skoler og andre offentlige tjenester erkjenner at offentlig omsorgssvikt faktiskeksisterer, sier hun, og fortsetter:

— Men ledelsen er mer interessert i hvordan kommunen fremstår utad.

Kvinnen søker oppreisning for økonomiske tap etter at hun har gått en lengre periode som sykemeldt som følger av saken, samt for tort og svie.

— Men pengene er sekundært for min klient. Hun gjør dette for å sette søkelys på kritikkverdige forhold i hennes enhet i kommunen. Det blir ikke store summer i slike saker, sier Leknesund.

Kvinnen er ikke oppsagt av kommunen. Hun er innstilt på å returnere til sin gamle enhet over nyttår.

— Hun har bestemt seg for å se på dette med positive øyne, og hun ser fram til å komme tilbake i arbeid, sier Leknesund.

Ingen enighet

Advokaten sier at han og klienten i sommer forsøkte å komme til enighet med kommunen, uten hell.

— Vi hadde ett møte, men avstanden var for stor, sier han.

Stevningen ble forkynt for Vennesla kommune 4. desember, og de har tre uker med å komme med sitt tilsvar.

Saken kommer trolig opp i Kristiansand tingrett til våren.

Flere av kommuneadministrasjonens ledere vil bli trukket inn i den forestående rettssaken.