Familiekartongene inneholder mange typer vanlig hverdagskost, og leder for "Åpent hus", Jørgen Reinertsen, ser til at de fylles opp. Foto: Tore André Baardsen
Lørdag formiddag var det full aktivitet med pakking av pakker i Filadelfia Vennesla. Foran til høyre holder Ellen Kloveland på. Foto: Tore André Baardsen
Slik ser det ut oppi en familiekartong. Foto: Tore André Baardsen
Kjølevarer ble fraktet til Rema 1000s kjølelager inntil de skal deles ut i løpet av uka. Foto: Tore André Baardsen
-Litt få julepresanger foreløpig, men det tar seg opp, sier daglig leder av Shalam, Yngvar Woxholt. Foto: Tore André Baardsen
Hjemmestrikkede lodder er en perfekt gave. Foto: Tore André Baardsen

— Her får de julepølse og medisterkaker og masse annet godt, forteller Kate Ellertsen og Liv Hedemand med armene fulle på kjølerommet. 10-12 andre frivillige deltok i pakkingen av maten, som skal deles ut i løpet av denne siste uka før jul.

Filadelfia Vennesla har i samarbeid med Frivillighetssentralen, Nav, Hjørnet psykatriske dagsenter, Ruth hus, Mulighetenes hus funnet ut at det trengs 84 kartonger med mat, hvorav 19 er familier. Helt til Hægeland, Øvrebø, Birkeland og Iveland blir det levert mat.

Mye nød

— Det er mye nød, sier leder for Åpent hus i Filadelfia, Jørgen Reinertsen. Han skryter uhemmet av innsatsen til alle som deltar både i pakking og utkjøring. Og til det lokale næringsliv og handelsmenn som har gitt mye mat.

Et variert utvalg av kaffe og pepperkaker, tomatsupper, knekkebrød, ketsjup, melkesjololade, havregryn og masset annet av vanlig hverdagskost. I tillegg til litt julepølse og medisterkaker, altså.

Reinertsen sier det både er rusmisbrukere og andre som faller utenfor i samfunnet som får nyte godt av maten. Den blir sendt ut til de trengende ved hjelp av frivillige i sine private biler, og det er avklart på forhånd hvem som får.

Doblet

I 2011 fikk 25 personer i Vennesla matpakke til jul. I fjor ble antallet mer enn doblet til 56, mens det i år ble hele 84. — Samarbeidet vi har hatt med de andre organisasjonene har gjort at vi har funnet fram til flere som trenger, men jeg ser ikke bort fra at det også blir flere som har det trangt i jula, sier Reinertsen.

Shalam i Kristiansand deler ut mat en gang hver eneste uke hele året, i tillegg til at de inviterer til gratis julemiddag julaften. Men der skal det også deles ut pakker:

— Vi har ikke fått inn så mange pakker ennå, men det pleier å hjelpe i siste uka mot jul, sier daglig leder Yngvar Woxmyhr og viser fram et par bæreposer med julepresanger. Han ønsker mange flere, og anbefaler særlig personlige gaver som varmt tøy, gensere og lodder.

— Å gi kjøkkenredskap er ikke særlig vits, heller ikke ting til barn, for julaften er det ikke barn her, sier han.

Overflod

Han merker samfunnets overflod særlig i antall og kvalitet på varene han fått inn til bruktbutikken. Men foreløpig er det altså ikke så mange julepresanger.

Frelsesarmeen begynner pakkingen av sine julematpakker mandag. Hilde Jorun Fjeld Ørsnes, løytnant i Kristiansand korps sier de skal dele ut 640 pakker.

— Det er for en stor del innvandrere, samt rusmisbrukere og uføretrygdede, forteller hun.