Alle badeplassene havnet i den grønne kategorien, som tilsier "god vannkvalitet". Gillsvann er et av stedene der kommunen foretar målinger. Foto: ARKIVFOTO: Margrethe Saga
Vollevannet9_2.jpg Foto: ARKIVFOTO: Margrethe Saga

KRISTIANSAND: — Det er viktig for byen, og et kvalitetsstempel på at alle fasiliteter er innfridd, ikke minst vannkvaliteten, sier driftssjef Kurt Tange Jensen i parkvesenet.

Han legger til at vedlikeholdsarbeidet på Bystranda er noe mer omfattende enn ved andre strender.

Dersom en strand har blått flagg, kan gjestene blant annet være sikre på at det er rent både i vannet og ellers ved stranden.

— Når gjestene kommer hit vet de hva de får. Sertifiseringen er nok mer kjent nedover i Europa, sier Jensen.

MER: Har du testet disse ti badeperlene i Kristiansand?

Prøvetaking om sommeren

I år er det kun Bystranda som har fått sertifiseringen. Tidligere har også Hamresanden havnet på denne lista. Til sammen har 13 strender i Norge fått Blått flagg i år.

Alle badeplassene havnet i den grønne kategorien, som tilsier "god vannkvalitet". Gillsvann er et av stedene der kommunen foretar målinger. Foto: ARKIVFOTO: Margrethe Saga

Are Vegusdal, ingeniør i Kristiansand kommune, kan fortelle at badevannskvaliteten er generelt god i kommunen. Hver sommer tar de prøver av vannet ved populære badeplasser.— Prøvene tas annenhver uke med ti badeplasser. Analysene kan vise om det er tarmbakterier i vannet, sier Vegusdal, som jobber ved avdelingen miljørettet helsevern.

Kvaliteten på badevannet vurderes etter mengden termotolerante koliforme bakterier (TTKB), som også kalles tarmbakterier. Sjekk tallene i faktaboksen under:

— Gode resultater

Vegusdal forteller at de ser på analysene i et langtidsperspektiv, ettersom statusen kan endre seg kort tid etter at prøvene er tatt.

— Vi undersøker om at det har vært kloakklekkasjer eller andre utslipp. I tillegg vil også kraftig regnvær påvirke kvaliteten på vannet, sier han og tilføyer:

— Prøvene sier noe om hvordan vannet er akkurat der og da. Sånn sett kan man ikke vite hvordan kvaliteten var før prøvene ble tatt, og derfor ønsker vi å se på analysene over en lengre tidsperiode.

Bystranda, Hamresanden, 3. stampe i Baneheia og Gillsvann er blant plassene som kommunen sjekker i løpet av sommeren.

Skalaen for bakterieverdiene er delt inn i tre kategorier - grønn, gul og rød. Er verdiene i badevannet over 1000 TTBK havner det i den røde kategorien «ikke akseptabelt». Laveste måleverdi på skalaen er 10.

Vollevannet9_2.jpg Foto: ARKIVFOTO: Margrethe Saga

Hittil denne sommeren har prøvene gitt gode resultater. Målingene fra 26. juni viser at alle badeplassene havnet i den grønne kategorien, som betyr god kvalitet.Dersom det oppdages høye verdier, blir det tatt nye prøver.

Lav risiko for sykdom

— Vi tar kontakt med ingeniørvesenet i kommunen, som drar ut og sjekker om det kan være feil ved en kum, eller et ledningsbrudd. Dersom prøvene over lengre tid viser høye verdier, gir vi ut en advarsel ved bading.

Risikoen for å bli syk etter å ha badet i friluftsbad i Norge er ifølge Folkehelseinstituttet svært liten. Dersom man skulle bli smittet av tarmbakteriene, er det fare for å få omgangssyke.

— Om man kan bli syk, avhenger blant av hvor forurenset det er på stedet, i tillegg til hvor mye vann man får i seg. Har du et svekket immunforsvar, er du mer utsatt.

Hittil i år det ingen av badestrendene som har havnet i den røde kategorien.

Oversikten fra 2015 viste jevnt over at badevannskvaliteten var god i kommunen. Noen steder var det innslag av gult nivå på skalaen, men de aller fleste stedene havnet i den grønne kategorien.