I august 2010 meldte 22-åringen en ATV stjålet til politiet, samtidig som han varslet forsikringsselskapet. ATV-en ble plassert på en låve som tilhørte familien til en kompis. Da forsikringsselskapet ringte tilbake et par uker senere, for å snakke nærmere med 22-åringen, fortalte han at kjøretøyet var kommet til rette, og at det ikke var nødvendig med noen forsikringssak. Verdien av ATV'en var 130.000 kroner.

I HØYESTERETT: Advokat Sveinung Søndervik Johnsen skal forsvare 22-åringen i Høyesterett. Foto: Hallgeir Oftedal

Kompisen i avhør

Samme dag var kompisen inne til politiavhør i en annen sak. Da kom det for en dag at det stod en ATV på låven, og kompisen fortalte da at det dreide seg om et forsikringsbedrageri. Dermed ble 22-åringen pågrepet og avhørt. Han tilstod umiddelbart.

Kompisen er dømt for å ha medvirket til forsikringsbedrageri.

Lang saksbehandlingstid

I oktober 2010 var saken ferdig etterforsket, men det gikk åtte måneder før den ble sendt retten for pådømmelse som tilståelsessak. I juni 2011 ble 22-åringen dømt til 45 dagers ubetinget fengsel. Han anket til lagmannsretten, som i januar i år omgjorde straffen fra ubetinget fengsel til samfunnsstraff i 60 timer. Det mener påtalemyndigheten er en for mild straff, og har derfor anket til Høyesterett. Der skal 22-åringens sak opp til behandling med advokat Sveinung Søndervik Johnsen som forsvarer.

En vekker for domfelte

Lagmannsretten la avgjørende vekt på at 22-åringen trakk tilbake meldingen til forsikringsselskapet etter telefonhenvendelsen kom, og at dette var en vekker for ham. Forsikringsselskapet hadde da ikke noen mistanke om svindel.

Lagmannsrettens begrunnelse for å gi samfunssstraff er den lange tiden fra det straffbare forholdet ble begått til politiet sendte saken til retten. Dernest har 22-åringen gitt en uforbeholden tilståelse. Lagmannsretten har likevel lagt vekt på at verdien er i over den grense der det gis ubetinget fengsel for forsikringsbedrageri. Men samlet sett har de tre dommerne i lagmannsretten under tvil funnet at samfunnsstraff er det mest riktige.

Den avgjørelsen skal rikets øverste dommere overprøve senere i vår.