KRISTIANSAND: — Det er ikke slik at vi synes det er kult å bruke hasj. Vi vil ikke ha fri flyt, men dette er vårt forslag for å få ned cannabisbruken, sier Hallgeir Ljøstad , nestformann i Kristiansand FpU til Fædrelandsvennen.

Sist helg stemte han for legalisering av cannabis og andre lettere stoffer da ungdomspartiet til Fremskrittspartiet vedtok dette på sitt landsmøte. Slik føyer de seg inn i en nasjonal trend der flere ungdomspolitikere har utfordret den norske narkotikapolitikken. Unge Venstre vedtok legalisering av cannabis allerede i 2008.— Vi er bekymret for utviklingen, og vil ha cannabis inn i lovlige former med aldergrense. Det bør bli lovlige utsalgssteder, for eksempel på apoteker, sier Ljøstad, som også er første nestformann i Vest-Agder FpU.

Kraftig økning

Som Fædrelandsvennens God Helg skrev sist lørdag, økte omfanget av narkotikaforbrytelser blant ungdom under 18-år i Kristiansand i fjor med 58 prosent.I den årlige Trendrapporten om ung kriminalitet fra politiet og Kristiansand kommune uttrykkes det stor bekymring for ungdoms holdninger og tidlig utprøving av cannabis – hasj og marihuana – og andre narkotiske stoffer.

— Slik det framgikk av Færdrelandsvennens reportasje lørdag, sier ungdom at hasj er mer tilgjengelig enn alkohol. Brukerne er helt nede i 11-årsalderen. Dette er tegn på en feilslått politikk, sier Ljøstad.

Han mener også at en legalisering vil bidra til å slå beina under den organiserte kriminaliteten som er knyttet til omsetningen av narkotika. Ljøstad støtter seg til en FN-kommisjon ledet av Thorvald Stoltenberg.

"Avkriminaliser cannabis, legg nulltoleranse-tankegangen død og ikke straff personer som bruker narkotika", har Stoltenberg uttalt.

- Vil ikke virke

Leder av avsnittet for organisert kriminalitet i agderpolitiet, Leif Vagle, avviser alle former for legalisering av cannabis.— Dette er et feilspor. Hvis du skulle latt det bli legalt, kan jeg love deg at Norge ikke hadde greid å stille opp med den beste hasjen på apoteket eller Vinmonopolet. De som virkelig vil røyke, skal ha den beste hasjen, og det ville fortsatt blitt et illegalt marked, sier Leif Vagle.

Og selv med en aldergrense, vil ikke tilgangen til cannabis reduseres for de yngste. Heller tvert om.

— Narkotikamafiaen fra Marokko, Midt-Østen eller Afghanistan skal bli kvitt varene sine. Tror du de hadde gått på dem under 18-år? I mye sterkere grad.

Ikke støtte i Frp

Landsmøtet til Fpu var splittet i synet på legalisering. Mens nestformann stemte for, var formann Celina Rosander Lund i Kristiansand Fpu, motstander. Ungdomspartiet får heller ikke støtte hos moderpartiet.

— Legalisering skjer over mitt lik. Vi bør heller satse på tøffere straffer for narkotika. Å gjøre dette lovlig er en fallitterklæring for kampen mot narkotika i samfunnet, sa formann i Frp Tor S. Utsogn til Fædrelandsvennen da Trendrapporten ble lagt fram i går.