KRISTIANSAND: Mandag var varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i møte med partileder Knut Arild Hareide. Med seg hadde han en skryteliste over alt det KrF har fått til i Kristiansand etter at de valgte å samarbeide med Frp.

— Budskapet var "look to Kristiansand". Vi har vært med på å ta med Frp inn i varmen, og det har fungert bra. Så må de ta sine nasjonale hensyn, men vi kan peke på hva vi gjør her, sier Kristiansen.

Budskapet er enda tydeligere fra Høyre og Frp som har vært med i det borgerlige samarbeidet i Kristiansand bystyre.

HAR LÆRT: KrFs partileder Knut Arild Hareide (t.v.) sier partiet har lært av KrF i Kristiansand som før kommunevalget i 2011 sa klart ifra om at de ikke ville være med på å gi Ap makta. Hareide gjør det samme før Stortingsvalget. Men Hareide er lite villig til å gå i noe regjeringssamarbeid med Frp. Foto: Junge, Heiko

— Denne byen har vist at det er mulig å få til et samarbeid mellom Høyre, KrF og Frp. Spådommene om at det ville gjøre uopprettelig skade hvis Frp ble med, er gjort til skamme, sier Tor Utsogn (Frp).

Skryteliste

De fire partiene Frp, Høyre, KrF og Pensjonistpartiet har en avtale om å samarbeide om budsjettene og om viktige politiske saker. Mandag markerte de to års samarbeid på Arvid Grundekjøns hytte.

Der la de blant annet fram tall som viser at kommunens gjeld kan komme til å gå ned ut på høsten etter å ha steget til nærmere 5,3 milliarder i 2013. — Økonomi har vært den viktigste saken for oss. Klarer vi å få ned gjelden, vil det også skape et økonomisk handlerom, sier ordfører Arvid Grundekjøn.

Også han skryter av det borgerlige samarbeidet.

— Vi er jo et litt "test-case" i Kristiansand, og jeg kan bare si at det fungerer veldig bra.

— Hva vil du si til Hareide?

— At vi har hatt et tillitsfullt og godt samarbeid. Vi har veldig like holdninger i verdispørsmål som omsorg for de eldre og rusmisbrukere. Vår erfaring er også at vi har møtt et veldig ansvarlig Frp.

Skepsis

Partileder Knut Arild Hareide sier han har lært en viktig ting av KrF i Kristiansand. Før kommunevalget i 2011 gikk de tydelig ut og sa at de ikke ville ha Ap ved vakta.

Før årets Stortingsvalg sier Hareide det samme.

— Vi har tatt tydelig lærdom av det foran valget i 2013, og sier at vi vil bidra til et regjeringsskifte, sier Knut Arild Hareide.

Men når det gjelder regjeringssamarbeid med Frp, peker han på en rekke forskjeller: KrF er langt større i Kristiansand enn nasjonalt og lokalpolitikerne slipper å ta stilling til spørsmål som Hareide må slite med om han skal i samtaler med Siv Jensen.

— Det gjelder områder som alkoholpolitikk, bistand, miljø og aktiv dødshjelp som Frp har i sitt prinsipprogram. Så det er ikke helt parallelt, selv om vi kan få til politiske resultater også på disse områdene, sier Hareide som ikke vil si noe om hvor store de må være for å gå i regjering med Frp.

I Kristiansand bystyre har KrF ni representanter mens Frp har seks.

— Jeg er imponert over det KrF har fått til i Kristiansand, blant annet innen alkohol og transport og det tar jeg med meg, sier Hareide.

Dette mener de som ikke var invitert på festen:

HARALD HAGELAND, SV: - De skal stramme inn på kommunens inntektsgrunnlag gjennom å redusere eiendomsskatten, og det tror vi er et lite klokt valg. Skal vi opprettholde det kommunale velferdstilbudet, må vi også holde inntektene oppe. Vi synes heller ikke det er klokt å selge unna kommunale eiendommer.
VIDAR KLEPPE, DEM: - Noe går i rett retning, mens andre ting har de ikke styring på. De klarte for eksempel å tape 70 millioner på Start og Aquarama på en uke, så de er dyre i drift. De har heller ikke klart å få gjort noe med tiggerproblemet, men jeg synes også de har vært lydhøre for noen av forslagene fra meg.
HANS PETTER HORVE, MPG: - De har nedprioritet miljøet fullstendig. Jeg synes også at de er litt for arrogante og har en dårlig møteledelse. Skal jeg være ærlig, kommer jeg ikke på noe positivt å si om dem.
DAG VIGE, V: - Vi er ikke fornøyde med at de har kuttet i kulturinstitusjonene og at de ikke har fått gjort noe med biblioteket. De har også redusert antall flyktninger og to av partiene har gått imot å gi tiggerne et skikkelig tilbud. Men vi er fornøyde med at de har fått orden på økonomien.
METTE GUNDERSEN, AP: - De er styringsdyktige på det de har blitt enige om, mens de har gått til Arbeiderpartiet på saker der de er splittet, blant annet skolestruktur og Kvadraturplanen. Så vi er en gruppe som har fått gjennomslag, selv om vi er i opposisjon. Noe av det de har fått til er å legge ned Nøtteliten barnehage på Hånes, og det er ikke noe å være stolt av.
HALVOR FJERMEROS, RØDT: - De har tatt rev i seilene når det gjelder de gigantiske utbyggingsplanene for havna og innsett at havneøkonomi er er noe annet enn utbyggingsinteresser. Det negative er at de kjører en ideologisk basert privatiseringspolitikk på stadig flere felt. Offentlig privat samarbeid er å bygge på avbetaling, noe de neste generasjoner må betale for.