KRISTIANSAND: Venstre-lederen er i Kristiansand i helgen i forbindelse med partiets landsstyremøte på Hotel Norge.

— Jeg kunne nevnt masse av det vi mener er Krfs rariteter, men det skal jeg ikke. Vi opplever dette som et bakholdsangrep fra Krf, de beskylder oss for å være liberalistiske på punkter hvor motivasjonen vår faktisk er sosial, og det er ufint, sier Skei Grande.

Svarer Krf

Venstre-lederen sikter til utspill fra KrF-topper som Hans Olav Syversen og Dagfinn Høybråten, som i vinter har kritisert Venstre for å være for liberale i saker som abortloven, ekteskapsloven, skjenkebevilling og debatten om surrogati. Sist helg gikk også Krf-leder Knut Arild Hareide ut og kritiserte partiet for de samme tingene.

— Jeg skjønner at de er stressa over at vi tar velgere fra dem, men det nytter ikke å gå ut på den måten. Vi kan ikke la ytterfløyene dominere valgkampen, vi må heller snakke om de løsningene og sakene som ligger nært for begge partier, påpeker Skei Grande.

Venstres førstekandidat i Agder, Hans Antonsen, på talerstolen under Venstres landsstyremøte på Hotel Norge lørdag. Foto: Tore André Baardsen

Venstre-lederen øyner en klar mulighet for å få inn Agder-fylkenes to kandidater, Grimstad-ordfører Hans Antonsen og Kristin Øygarden fra Kristiansand Venstre, inn på Stortinget etter høstens valg. I en måling i Dagens Næringsliv i februar fikk partiet fem prosent oppslutning, noe som ville gitt både førstekandidat Antonsen og Øygarden plass.

Holder på Antonsen

— De er to flotte kandidater som uten tvil ville styrket oss. Det var i imidlertid ei dame fra Grimstad som ga meg beskjed om at jeg ikke kunne ta fra dem Hans fordi de var så fornøyd med ham her nede. Det skjønner jeg veldig godt, men jeg vil gjerne ha ham med likevel, sier Venstre-lederen.

Antonsen og Øygarden sier valgkampens store saker for dem blir å sikre mer midler til jernbane og kollektivtrafikk, samt styrke UiAs posisjon i landsdelen.

— Vi skal kjøre en grønn vri på alle de store sakene, og vi skal fokusere på de grønne løsningene innen samferdselspolitikk. Og til de kristenkonservative velgerne i Agder som skulle være i tvil etter utspillene fra Krf: Vi har veldig mange like holdninger og verdier som dem på flere politiske felt, som internasjonal solidaritet, helse - og omsorg og klima og miljø, påpeker Antonsen.

Høyre-kritikk

Skei Grande hadde trolig behov for å ta litt avstand fra det liberalistiske stempelet Krf har gitt dem den siste tiden. Hun benyttet i allefall anledningen til å sparke litt mot Høyre, også det en potensiell samarbeidspartner i en eventuell sentrumsregjering, under talen sin til landsstyremøtet.

— Venstre er opptatt av å bygge opp under fellesskapsløsningene og gjøre dem best mulig. Det vi har hørt fra Høyre så langt, trekker i motsatt retning, bort fra fellesskapsløsningene og bort fra Venstre. Når Høyre tar til orde for mer privatisert løsning av helsevesenet, så undergraver de det offentlige helsevesenet. Da må vi si fra om at det ikke er noe de kommer til å få støtte fra oss på, uttalte partilederen fra talerstolen.