DØPTE LIVBÅTER: To livbåter ble døpt på 17. mai. "Mette" og "Marit" har fått sine navn etter Fullriggeren Sørlandets beskytter, Kronprinsesse Mette-Marit. På bildet ser vi Hans Adrian Robinson sammen med medlemmer av mannskapet. Foto: Anders Martinsen
PARADE: Hele besetningen ble med i 17. mai tog om bord på Fullriggeren Sørlandet. Foto: Anders Martinsen

BERMUDA: Akkurat nå befinner Fullriggeren Sørlandet seg mellom St. Martins i Karibia og Bermuda.

— Vi ville kle oss ut som kongen og dronningen for å symbolisere Kongehuset som vinker til folket, forteller Ingrid Johanne Simonsen (17) på satelitttelefon fra Stillehavet.

Fikk oppleve norsk 17. mai

Sammen med Hans Adrian Robinson (23) har hun stelt i stand 17. mai-fest om bord på Fullriggeren Sørlandet.

17. MAI TIL SJØS: Fullriggeren Sørlandet befinner så nå midt mellom St. Martins i Karibia og Bermuda. Det la ingen demper på 17. mai-festen. Foto: Anders Martinsen

Skipet blir nå tatt i bruk av den kanadiske skolen Class Afloat, der Simonsen er elev. Hans Adrian Robinson fra Kristiansand er med som mannskap.— Vi ville prøve så godt vi kunne å få til en 17. mai feiring, sier Robinson.

Elever og mannskap ble som vanlig vekket til frokost om morgenen. Lite ante de om at de skulle få være med på en helnorsk 17. mai-feiring.

Da kokken serverte sin versjon av pølser i brød til lunsj begynte de å ane ugler i mosen. Da kun det norske flagget, og ikke det kanadiske flagget ble heist var det i alle fall klart at dette ikke skulle bli en helt vanlig dag.

"Mette" og "Marit"

— Alle hadde pyntet seg, og vi sang "Ja, vi elsker" av full hals, gikk i tog og viftet med norske flagg. Vi har spist vafler og is, og vi har også døpt to livbåter om bord, "Mette" og "Marit", forteller Hans Adrian Robinson.

Navnene kommer fra skipets beskytter, kronprinsesse Mette-Marit.

— Litt senere blir det musikk, god middag og kake med norske flagg, forteller Robinson videre.

Utenom Robinson og Simonsen var det kun to andre nordmenn om bord. Fotograf Anders Martinsen og markedssjef for Fullriggeren Sørlandet, Tore Ugge Pedersen.

Vafler og is

17. mai-komiteen tror skipets besetning på 60 personer satte pris på dagen.

— Vi har kost oss veldig, og jeg tror at alle satte pris på å få vafler og is. Vi har prøvd så godt vi kan for å få det til å ligne mest mulig hjemme, sier Simonsen.

DØPTE LIVBÅTER: To livbåter ble døpt på 17. mai. "Mette" og "Marit" har fått sine navn etter Fullriggeren Sørlandets beskytter, Kronprinsesse Mette-Marit. På bildet ser vi Hans Adrian Robinson sammen med medlemmer av mannskapet. Foto: Anders Martinsen

Både Simonsen og Robinson synes at det er litt rart å ikke være i Norge på grunnlovsdagen, men koser seg tross alt med en temperatur på over 27 grader.

Skal til Chicago

Den kanadiske skolen har nå vært ute på havet i ni måneder, og elevene har besøkt 28 steder. De har vært så langt sør som Cape Town og er nå på vei tilbake til Canada, der skoleåret avsluttes 2. juni.

— Det har vært utrolig gøy, sier Ingrid Johanne Simonsen.

6. juni drar hun hjem igjen til Oslo, men da med fly og ikke til sjøs.

Neste destinasjon for Fullriggeren Sørlandet er Chicago.

— For 80 år siden deltok Fullriggeren Sørlandet på verdensutstillingen i Chicago. I år skal Sørlandet være med på Tall Ships Races i Great Lakes, forteller markedssjef for Fullriggeren Sørlandet, Tore Ugge Pedersen.

— Sørlandet er det største skipet som skal delta, og det er så vidt det kommer seg opp elva til Chicago og Great Lakes, forteller han videre.