AUDNEDAL: — De setter i fare skog, verdier og våre liv. Det kunne gått riktig så galt denne gangen, sier Arne Willy Petersen.

Lørdag oppdaget han strømstolpen som var i full fyr noen hundre meter unna bebyggelsen på Sveindal i Audnedal. Det hadde også tatt fyr i skogbunnen, og bare rask inngripen fra ham og tre andre hindret brannen i å bli en skogbrann.

22.000 volt

Over en strekning på omlag halvannen kilometer går gamle og nye strømstolper side om side. De gamle strømstolpene skal byttes ut med nye. Mens de gamle stolpene har tre ulike høyspentledninger med 22.000 volt strøm, skal de byttes ut med en ledning.

KABLER: Gjennom disse kablene som er klistret inn til nabostolpen går det 22.000 volt. Lørdag antente strømmen stolpen, tross beskyttelsen som er rundt. Foto: Jarle R. Martinsen

De nye stolpene ble satt opp i fjor sommer og de ligger helt inn til de gamle. En isolasjonsbeskyttelse rundt de nye stolpene skal hindre dem i å bli antent, men nettopp det skjedde lørdag. — Beskyttelsen hjalp ikke, slår Petersen fast.

Livsfarlig slukking

Etter at brannen var slukket lørdag, kom brannvesenet til for inspeksjon. Da fikk Petersen og de andre som hadde slukket en advarende pekefinger mot å gjøre slikt igjen, det er livsfarlig å prøve å slukke en brann i en høyspent-stolpe.

STOLPER: Til venstre er de gamle stolpene, til høyre de nye stolpene. Ennå er ikke de nye stolpene satt i drift, og dermed er det brannfare i område. Foto: Jarle R. Martinsen

— De sa vi risikerte å bli grillet, men vi kunne ikke godt se på at brannen spredt seg inn i skogen, sier Petersen.Han er sterkt kritisk til at Agder Energi har latt anlegget stå slik over så lang tid.

— Jeg har flere ganger etterlyst at de måtte få fortgang i jobben, uten at det har hjulpet, sier han.

Noe er galt

Brannsjef ved Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen bekrefter at det var overslag fra høyspentledningen på den gamle stolpen som antente den nye stolpen.

RESTER: Disse restene etter stolpebrannen i helga ligger strødd. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er 22.000 volt i disse, og slike overslag skjer fra tid til annen. Men når det går fyr på denne måten er det jo noe galt, sier han.Han vil ikke kritisere noen for det som skjedde, men er glad Agder Energi har setter i gang forbedringer nå.

— Det som er helt klart er at man aldri må forsøke å slukke en brann i en høyspentstolpe. Det er livsfarlig, sier Aasen.

- Setter i gang umiddelbart

Agder Energi har bestemt seg for å sette i gang utbedringer på Sveindal umiddelbart.

— Av ulike årsaker er dette prosjektet blitt forsinket. Men etter brannen lørdag begynner arbeidet nå, lover kommunikasjonsrådgiver i Agder Energi, Hanne Liv Refsnes.

Hun sier at det er helt vanlig å sette opp en stolperekke, som på Sveindal, for å flytte kabler fra gammel til nye stolper. - Så har dette blitt stående for lenge. Vi skjønner at brannhendelsen framstår dramatisk for de som bor her, sier Refsnes.

Hun sier at arbeidet med å få de nye stolpene i drift settes i gang nå og skal være ferdig før ferien.