KRISTIANSAND: «Jeg er full av beundring. Dette er rendyrkede auteurer – de tar det helt ut! Skynd dere til Henrik Wergelandsgate og ta bilde, dette MÅ bevares for ettertiden» skriver en leser på e-post til Fædrelandsvennen.

Mange har lagt merke til plakatene som Axels Tivoli har hengt opp, med en noe oppsiktsvekkende skrivefeil. På plakaten står det nemlig at tivoliet skal holdes på Odderøya — i Kristianstad !

Plakat laget sirkus av tivoli

Mikael Andreasson ved Axels Tivoli var klar over bommen da Fædrelandsvennen tok kontakt.

— Det har skjedd en feil på trykkeriet, så vi laget nye plakater. Så viste det seg at vi ikke hadde lov å ha plaktatene oppe og derfor måtte ta dem ned igjen, sier Andreasson.

43 plakater ble trykket opp og hengt rundt i byen. Tivoliet har også annonsert i diverse medier, men her har stedsnavnet blitt stavet riktig.

— Det er ulike reklamebyråer som har jobbet for oss. Det er bare plakatene som var feil, sier tivolisjefen.

Fløy til feil by

Axels Tivoli er imidlertid ikke de første som forveksler Kristiansand-navnet med andre. Et eksempel kan hentes fra 2005 da en tysk pilot på et ambulansefly skulle fly til Kristiansand.

Rot med norske vokaler er gjorde at flyet bommet på destinasjonen og fløy mot Kristiansund i stedet.

— Det er jo en morsom historie, og det har helt sikkert vært en lærepenge. Jeg tror nok de var litt flaue, de lastet inn pasienten og fløy videre ganske raskt, sa daværende lufthavnsjef ved Kjevik, Morten Wathne, til Fædrelandsvennen.

Et par år tidligere landet et digert italiensk militærfly i Kristianstad i Sverige i stedet for i Kristiansund.

Statsministeren bommet

FEILPLASSERT: Kristiansand er mildt sagt feilplassert på kartet. Foto: Skjermdump

Å plassere Kristiansand på kartet kan også være vanskelig, noe statsminister Jens Stoltenberg fikk merke for en drøy måned siden.

Statsministeren ville da informere sine følgere på Facebook om hvor de nasjonale transportkorridorene går. Han delte et kart med hvor Kristiansand var plassert i Aust-Agder.

– Vi er litt ute og kjører med geografikunnskapen vår og skal sette oss på skolebenken med en gang, sa statssekretær Hans Kristian Amundsen ved statsministerens kontor da Fædrelandsvennen gjorde ham oppmerksom på feilen.