KRISTIANSAND: – Søsteren min oppdaget dem på vei til skolen i dag tidlig. Da hun ringte meg lo jeg og tenkte det bare var tull, forteller Valon Maqastena (21).

Men det var det ikke. Sirlig plassert, på rekke og rad, lå det åtte hundebæsjer i innkjørselen til familien torsdag morgen.

Hadde lagt ved hansker

I blomsterbedet ved siden av lå det enda en bæsj. Og ved siden av den lå tre blå plasthansker.

– Da jeg så hanskene slo det meg at dette var noen som ba meg om å plukke opp bæsj, sier Maqastena.

Han anslår at avføringen har blitt lagt her mellom 22.00 onsdag kveld og 07.00 torsdag morgen. Men hvem som kan stå bak aner han ikke.

– Jeg ønsker ikke å beskylde noen heller. Det er ikke uvanlig at folk lar være å plukke opp etter hundene sine. Men det er jo ikke så vanlig at en hund bæsjer åtte ganger på en rett linje. Det er jo noen som har lagt det her, sier han.

FOLKESKIKK: Maqastena har lenge irritert seg over hundeeiere som lar være å plukke opp etter seg. Men denne hendelsen topper det meste. Foto: Erling S. Hægeland

Godt forhold til naboene

Sammen med moren og to søsken i tenårene har han bodd i huset i Odderhei i seks-sju år. Familien flyttet hit fordi de hadde hørt mye bra om strøket.

Generelt har de også hatt det veldig fint.

– Vi trives her og har et godt forhold til naboene våre, forteller Maqastena.

Men et problem har stadig vendt tilbake; hundeeiere som lar hundene sine gjøre fra seg utenfor huset.

Ifølge Maqastena har han funnet hundebæsj utenfor huset opptil flere ganger i uka i tre-fire år.

Vil anmelde

– Jeg er veldig lei av det. Jeg skjønner ikke at folk ikke bare kan ta med seg en pose eller i verste fall flytte det litt unna med et blad. Før har jeg tenkt at alle kan gjøre feil og bare flytta det selv, men det toppet seg i dag. Det har noe med måten de ligger på å gjøre, sier han.

Han har flere ganger sagt ifra til hundeeiere som går forbi at de bør plukke opp etter hunden sin. Ingen han har snakket med har kranglet på dette.

– Men hvis jeg finner ut hvem som står bak anmelder jeg og lar politiet ta seg av saken videre, slår han fast.

HANSKER: I blomsterbedet lå tre blå plasthansker. Ingen hadde synlige rester på seg, men Valon ser ikke bort ifra at de har blitt brukt til å plassere rekken. Foto: Erling S. Hægeland

Håper det er engangstilfelle

Leder i Odderhei 2 velforening, Liv Iren Hognestad, synes ikke noe om handlingen.

– Uffda, dette var ikke hyggelig! Sånn vil vi ikke ha det i vårt nærområde. Ingen skal måtte starte dagen sin slik. Jeg kjenner ikke til lignende episoder tidligere, og håper dette er et engangstilfelle. At noen ikke plukker opp hundelort fra tid til annen, skjer nok, men dette virker tydelig rettet mot en adresse, sier hun.

Hognestad understreker at mange hundeeiere er flinke til å rydde opp etter kjæledyrene sine.

– I utgangspunktet prøver vi å ha en positiv tilnærming, stimulere til å rydde etter seg og rose dem som gjør det heller enn å klage over de som ikke gjør det.

Plukker ikke opp i mørket

Kjetil Svendsen er en annen beboer i området. Han sier det generelt er en del hundebæsj som forblir på bakken.

– Den verste tiden er når snøen smelter og våren melder sin ankomst. Tror jeg talte 60–70 synlige hundebæsjer bare jeg gikk en fem minutter lang gåtur i vår.

Han syns hundeeierne bør ta mer hensyn til barna som bor her.

– Det har blitt et problem at hundeeiere er sløve med å plukke opp dritten etter seg, og jeg observerer jo folk i nabolaget som er ute sent eller tidlig når det fortsatt er mørkt, og som «overser» at hunden deres klemmer ut en kabel der skolebarn ferdes på sykkelstiene.