VENNESLA: — Jeg er redd. Jeg har en sønn på fire år. Vi kan ikke ha det sånn som dette, og noen må greie å hjelpe ham, slik at vi andre slipper å leve i frykt, sier en kvinnelig nabo.

Da mannen i 20-årene satte fyr i leiligheten sin i mai, våknet ikke kvinnen av brannalarmen. Da han satte fyr igjen mandag kveld, kom redselen. Hva hvis det skjer enda en gang?

Mannen i 20-årene hadde blitt skrevet ut fra tvangsinnleggelse på Sørlandet sykehus Kristiansand noen få timer før han igjen tente på leiligheten sin i leilighetskomplekset på Moseidmoen.

Naboer krever handling

— Hvis ikke noen griper inn, tror jeg at jeg bare må flytte. Men det er ikke enkelt det heller, sier naboen.

En annen nabo sier han personlig ikke er redd, men han minner om at det er 16 leiligheter i blokka, og at man ikke kan leve med at naboene må slukke branner. Brannen mandag handlet om tenning av en sofa, og naboene fikk slokket før brannvesenet kom fram.

Naboene snakker nå om å engasjere advokat, i et forsøk på å tvangsselge leiligheten til mannen i 20-årene for å få ham ut av boligkomplekset.

Varetekt

Lensmann John Tomas Homme i Vennesla forstår godt naboenes frykt. Han sier mannen ble pågrepet mandag og satt i arresten, etter å ha blitt klarert for vanlig celle av legevakten.

— Vi avhører ham tirsdag og begjærer ham varetektsfengslet for fire uker onsdag med begrunnelse gjentakelsesfare. Mannen har en kompleks historie og også et branntilløp fra mai å svare for. Vi legger opp til en rask etterforskning, men sakkyndige må også inn å vurdere tilregneligheten hans, sier lensmannen, som ikke vil rette kritikk mot helsevesenet.

— Vi i politiet må bare ta til etterretning at helsevesenet mente han var i stand til å ta vare på seg selv da de skrev ham ut. Vi kan ikke overprøve en slik vurdering, sier Homme.

Ingen forklaring

Avdelingsleder Vegard Håland ved psykiatrisk avdeling Sørlandet sykehus, sier dette:

— Jeg kan vanskelig forklare og mene noe i denne saken uten å gå inn i de konkrete vurderingene vi har gjort av pasienten. Slike vurderinger er naturlig nok taushetsbelagte. Jeg kan derfor ikke kommentere denne saken på opplysende vis, sier han.

Rådmann i Vennesla, Svein Skisland, sier Vennesla kommune brukte mye tid på denne saken tirsdag.

— Det er en ganske håpløs situasjon både for pasienten og for naboene. Men nå er han sikret. Det er en generell problemstilling at sykehuset skriver ut pasienter som ferdigbehandlet, og noen timer etterpå oppstår hendelser. Jeg vil nå ta kontakt med Sørlandet sykehus om løsninger i denne konkrete saken, sier Skisland.